Avto > Na Štrom
22152 ogledov

Volkswagen razkril električni avto s ceno za množice

VW ID.2
1/13
Volkswagen
Pri Volkswagnu so na velikem dogodku razkrili avto, za katerega verjamejo, da bo njihov ljudski avto za električno dobo. Razkrili so celo okvirno ceno, najavili pa so še cenejši električni avto.

Volkswagen je na velikem dogodku v Hamburgu predstavil skoraj dokončne podatke o novem cenovno dostopnem električnem avtomobilu, ki se trenutno imenuje ID.2. Pravzaprav gre za vozilo s prostornostjo VW golfa in ceno pola.

Potem, ko je bilo glede na študije videti, da bo kompaktni električni volkswagen imel bolj historične oblike, je zdaj jasno, da bodo te bolj moderne. Volkswagnov novi šef oblikovanja Andreas Mindt je namreč zgolj šest tednov po imenovanju na položaj predstavil povsem spremenjeni predlog novega avtomobila. Študija se imenuje ID.2 all in napoveduje avtomobil, ki bo predvidoma šel v serijsko proizvodnjo leta 2025.

VW ID.2 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Za kako pomemben projekt gre, ta je morda celo njihov najpomembnejši v naslednjih letih, so pri volkswagnu pokazali z velikim predstavitvenim dogodkom v kongresnem centru v Hamburgu. Volkswagen bi namreč z njim rad znova premešal karte v električnem segmentu pod 25.000 evrov.

Volkswagen ID.3 Premiera Avto ID.3 "druge generacije" zdaj lahko celo polni hišo

Volkswagnov direktor Thomas Schäfer je pomen novega projekta poudaril z besedami, da VW ID.2 all ni le njihova predstavitev novega električnega modela v segmentu pod 25.000 evrov, ampak tudi predstavitev njihovega novega oblikovnega jezika. Schäfer je temu dodal, da kaže tudi, do kod bi radi kot znamka segli.

VW ID.2 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Pravi volkswagen

Schäfer namreč močno zastopa mnenje, da mora »Volkswagen spet postati pravi Volkswagen«. To pa se gotovo vidi tudi v oblikah novega ID.2, za katerega Schäfer pravi, da bo »velik avto brez kompromisov, velik volkswagen, sicer vstopni avtomobil, vendar tehnično na ravni znamke.«

VW ID.4 GTX Avto Električni SUV s 300 konjskimi močmi in štirikolesnim pogonom

V novi študiji ID.2 all torej ni ostalo nič od oglatih oblik originalnega  predloga ID.2, ki ga je Schäferjev predhodnik Ralf Brandstätter kot študijo ID life predstavil jeseni 2021. Takoj po tistem, ko je julija 2022 prevzel svoj položaj, je namreč Schäfer ustavil razvoj modela, ki naj bi bil preveč igriv in premajhen za Volkswagen. Novemu oblikovalcu, ki je januarja nasledil odstavljenega Jozefa Kabana, je zaupal korenito preoblikovanje avtomobila, ki je bil zdaj predstavljen v novi zasnovi.

VW ID.2 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Kompaktni električar

ID.2 je zdaj zares kompakten avtomobil, saj se je z dolžino 4,05 metra precej približal trenutnemu polu. Baterije pod dnom mu v primerjavi z njim dodajo dober decimeter višine. Mindt, ki je k Volkswagnu prišel od Bentleya, o njegovi obliki pravi: »ID.2 all odkriva tudi vtise o Volkswagnovem novem oblikovnem jeziku. Tega smo zasnovali na treh temeljnih kamnih: stabilnosti, simpatičnosti in entuziazmu.« O vpadljivem stebričku C, ki ga je študija podedovala od golfa, Mindt pravi: »DNK naših ikon smo prenesli v prihodnost.« Golfov stebriček C naj bi po njegovem namreč bil »hrbtenica Volkswagnovega dizajna«.

VW ID. buzz Za volanom Avto Prvič za volanom električnega ID.buzza

ID.2 sicer z oblikami daje vtis, da gre za dvovratni avtomobil, vendar ni tako. Zadnja vrata s poklopnimi kljukami so namreč zelo prikrita. Na zadku pa lahko vidimo Volkswagnovo zadnjo novost, rdeči osvetljeni logotip, ki je premiero doživel na prenovljenem touaregu. Tehnično osnovo pa ID.2 zagotavlja korenito prenovljena, skrajšana modularna električna platforma MEB entry, ki mu zagotavlja polove zunanje mere in golfovo prostornost.

VW ID.2 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Prednji pogon

ID.2 bo tudi prvi električni volkswagen s prednjim pogonom. Elektromotor na prednji premi, ki bo razvijal moč 166 kilovatov, bo med drugim omogočil tudi pospeške v sedmih sekundah do 100 kilometrov na uro. Doseg s polno baterijo naj bi znašal do 450 kilometrov, na hitri polnilnici pa bodo baterije polne v dobrih dvajsetih minutah. Prednji pogon bo omogočil tudi ureditev konvencionalnega prtljažnika z osnovno prostornino 490 litrov in povečljivostjo do 1.330 litrov. Šef tehničnega razvoja Kai Grünitz je obljubil, da bo ID.2 »polni električni avtomobil za vsakdanje potrebe, z dovolj prostora in velikim dosegom«.

VW ID.7 Avto Takšen bo električni volkswagen passat z dosegom 700 kilometrov

Predvsem pa naj bi bil cenovno dosegljiv, saj naj bi stal manj kot 25.000 evrov, kar, kot pravi Schäfer, za njih ni lahek cilj. Da bi znižali stroške, ga bodo skupaj s Cuprinima in Škodinima sorodnikoma izdelovali v Španiji, osnovnemu ID.2 pa bodo dodali še križanca ID.2X. Kljub vsem izzivom, pa še vedno niso opustili dela na električnem avtomobilu, ki bo stal manj kot 20.000 evrov, obljubljajo pri Volkswagnu.

VW ID.2 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Komentarjev 18
 • AN27 09:44 16.marec 2023.

  Super, ob tej klavrni novici pa reklama za kitajski MG ;))

 • pilotko 08:30 16.marec 2023.

  Komu v EU še ni jasno, da imajo Kitajci poceni energijo iz Rusije, roko nad rudniki surovin za baterije in kaj potem lahko Nemci naredijo z avtom brez baterij ? Seveda se je EU po nareku ZDA sprla ravno z ...prikaži več z poceni energetsko in surovinsko bazo, zdaj pa tarnajo nad inflacijo in draginjo, ljudje pa vedno bolj nezadovoljni z birokrati na oblasti.

 • Avatar Suli
  Suli 07:22 16.marec 2023.

  Ob taki miselnosti vodilnih bodo Kitajci in Indijci preplavili EU trg in evropska avto industrija bo samo še butična.🤔