Avto > Na Štrom
22144 ogledov

Za sedemkrat so pocenili popravilo menjalnika

VW e-golf PRIMA
Naraščajoča tehnična kompleksnost električnih vozil zahteva tudi nove tehnične rešitve pri zagotavljanju nadomestnih komponent in nadomestnih delov za popravila komponent.

Dobavitelj avtomobilske industrije Schaeffler je na eno od težav odgovoril s priborom za popravilo  menjalnika za volkswagen e-golf (ter tudi določene predstavnike električne družine ID), ki ga imenuje Schaeffler E-Axle RepSystem-G.

Mehanik leta 2019 Obiskali smo Avto To vas čaka pri vzdrževanju in servisiranju vozil

VW e-golf popravilo menjalnika | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Gre za popravilo enostopenjskega menjalnika, ki na električnem pogonskem sklopu pravzaprav opravlja vlogo reduktorja, ki poskrbi, da se visoki vrtljaji elektromotorja pretvorijo v nižje za pogon pogonskih koles, in hkrati poveča navor, ki deluje na pogonski kolesi. Lahko se zgodi, da po določenem času začnejo iz menjalnika prihajati nenavadni zvoki, ki trenutno vodijo k zamenjavi celotne enote.

BMW i3 lumar edition Avto Ali lahko električno omrežje prenese milijone stenskih polnilnic?

Zamenjava ležajev namesto celotnega sklopa

Pri Schaefflerju so po preskusih pokvarjenega sklopa, iz katerega je prihajal značilni zvok, ugotovili, da težavo lahko povzroči le en ležaj, ki se po določenem času poškoduje. Njegove poškodbe namreč povzročajo mikrotresljaji, ki nastajajo pri prenosu vrtenja elektromotorja na pogonski kolesi.

VW e-golf popravilo menjalnika | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Ker je torej za težave običajno kriva poškodba enega od petih ležajev, ki jih ima menjalnik Volkswagna e-Golfa, so pri Schaefflerju razvili komplet petih ležajev, ki jih mehanik zamenja namesto da bi zamenjal celotni sklop motorja in menjalnika. Edini pogoj je, da ima mehanik ustrezni certifikat za delo z visokonapetostnimi sistemi, sicer pa je orodje, ki ga za menjavo ležajev potrebuje, običajno že prisotno v vsaki mehanični delavnici. Mehanik zgolj  odstrani menjalnik z motorja in na ohišju zamenja ležaje, potem pa zadevo spet sestavi. Za ves postopek popravila bo načeloma dovolj en osemurni delovni dan.

Ultrahitra polnilnica Milijarde Avto To bo posel prihodnosti

Ko bo komplet Schaeffler E-Axle RepSystem-G v začetku 2023 na voljo, bo prva rešitev za popravilo enostopenjskega menjalnika , saj zdaj vsi proizvajalci ponujajo le zamenjavo celotnega sklopa menjalnika vključno z elektromotorjem. Popravilo, za katerega je trenutno treba odšteti okoli 7.000 evrov plus delo in davek, bo zato stalo le dobrih 1.000 evrov plus delo in davek. Potem bo menjalnik spet brezhiben, dodajajo pri Schaefflerju.

VW e-golf popravilo menjalnika | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Komentarjev 4
  • rokobert 20:52 02.januar 2023.

    Za blajo-ta ni panika...bo dobil posebni popust,k skoz za EVje reklamo dela😃👍

  • Avatar Suli
    Suli 12:57 02.januar 2023.

    Si prebral članek? Cel sklop 7000€ en ležaj 1000€, če to ni odiranje, da ne omenjamo + 8h dela!🤔

  • Toma 10:27 02.januar 2023.

    Nemška tehnologija v vsem svojem sijaju!