Avto
77 ogledov

Na testu z yarisom poraba 4,4 litra

Varčen voznik
1/6
Gregor Prebil
Žurnalov in Toyotin dan, ki bo v nedeljo v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem, bomo popestrili z izborom najbolj varčnega in varnega voznika. Na testu varčne vožnje je yaris v povprečju pil 4,4 litra.

Tekmovalci v varčni vožnji bodo sedeli za volanom nove generacije toyote yaris, opremljene z 1,0-litrskim trivaljnim VVT-i bencinskim motorjem, kombiniranim s petstopenjskim ročnim menjalnikom, ki po tovarniških podatkih obljublja povprečno porabo 4,8 litra bencina na 100 prevoženih kilometrov.

Sami smo traso, po kateri bo potekal prvi del tekmovanja za najbolj varčnega voznika, že preizkusili. Za volanom yarisa je sedel strokovnjak za varčno vožnjo pri AMZS Danijel Granda. Na razgibani 44,5 kilometra dolgi trasi, ki smo jo prevozili v 45 minutah, je bila povprečna poraba na testu ob povprečni hitrosti 56 km/4,4 litra.

Rezerve ostajajo

Varen varčen voznik logo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Čeprav smo v povprečju porabili za 0,4 litra bencina manj, kot to predvidevajo tovarniški podatki, pa smo tekmovalcem pustili še dovolj rezerve, da rezultat še izboljšajo.

Porabo smo merili s pomočjo potovalnega računalnika avtomobila, na tekmovanju pa bodo pri meritvah uporabljene posebne naprave, ki merijo čas, prevoženo pot, povprečno porabo, trenutno porabo, povprečno hitrost, izpust CO2 (trenutni in povprečni), trenutne vrtljaje, število zaviranj, v kateri prestavi največ prevozimo.

Granda dodaja, da napravo uporabljajo pri učenju varčne vožnje, saj lahko podatke uporabijo pri grafični analizi in tako udeležencem tečaja natanko pojasnijo, kje imajo še največje rezerve pri prihranku goriva.

Varen varčen voznik sponzorji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.