Avto
5637 ogledov

Najbolj in najmanj varni novi avti za otroke

Audi e-tron Saša Despot
Seznam najbolj in najmanj varnih avtov za otroke glede na teste Euro NCAP v 2019 deluje kot narobe svet.

Euro NCAP je pred tedni objavil seznam najbolj varnih avtov v glede na število opravljenih testov izjemno bogatem letu 2019. 

Če pa bi vzeli v ozir le kategorijo, v kateri Euro NCAP preverja vpliv različnih scenarijev nesreč na najmlajše, potem je lestvica povsem drugačna. Pripravili so jo pri The Sunday Timesu.


Najbolj varni avti za otroke 2019

Subaru forester | Avtor: Subaru Subaru

1. mesto: subaru forester - 91 odstotkov (45 točk)

Za marsikoga bo to presenečenje, a japonski suv je bil med vsemi testiranimi avti v lanskem letu najboljši v kategoriji varnosti otroških potnikov. Dobil je maksimalno število točk za čelni in stranski trk, pri tem pa so uporabili lutke, ki so simulirale različne starosti otrok v otroških sedežih. Edini blažji pomanjkljivosti sta odstotnost isofix sistema pri sredinskem zadnjem sedežu in pri sovoznikovem sedežu. Ne enega ne drugega ni imelo niti ostalih pet najboljših avtov na lestvici. 

Mercedes CLA 220 | Avtor: Anže Petkovšek Mercedes CLA 220 Anže Petkovšek

2. mesto: mercedes-benz CLA - 91 odstotkov (44,8 točke)

Lepi Mercedesov kompaktni kupe je le za malenkost zaostal za najboljšim. Morda na prvo žogo ne deluje ravno kot družinski avto, a na razpolago je tudi kot karavan. In kar je bistveno - za otroke zna izvrstno poskrbeti. Pri Euro NCAP so hvalili ne le skoraj perfektno obnašanje v primeru trka, temveč tudi "robustni" Mercedesov sistem, ki zmore samodejno deaktivirati prednjo zračno blazino, če zazna nazaj obrnjen otroški sedež. 

Mercedes razred B | Avtor: Saša Despot Saša Despot

3. mesto: mercedes-benz B-razred - 90 odstotkov (44,5 točk)

Naslednji v vrsti avtov, ki dokazujejo Mercedesovo prevlado na polju varnosti za najmlajše. Hkrati je razred B tudi najbolj družinsko naravnan, saj po genih sodi med enoprostorce, zato je v primerjavi z nekaterimi drugimi avti na tem seznamu tudi zelo prostoren. Za trk je dobil skoraj idealno oceno.

Mercedes GLE coupe | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

4. mesto: mercedes-benz GLE-razred - 90 odstotkov (44,2 točk)

Seveda, še en mercedes. Tokrat veliki suv GLE, ki se ne spozna le na udobje, temveč tudi na varnost najmlajših. Odlične ocene za trk z rahlo senco dvoma pri varovanju vratu desetletnega otroka. Tudi njemu je nekaj točk odščipnilo dejstvo, da ima le dva isofixa.

Mercedes EQC | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

5. mesto: mercedes-benz EQC - 90 odstotkov (44,1 točk)

Lestvico zaključuje še ena zvezda, tokrat električna. Električni EQC je dokaz, da so lahko električni avti eni najvarnejših na svetu. Omembe vredna slabost je ista kot pri GLE - vrat desetletnega otroka.


Najmanj varni avti za otroke 2019

Tesla model X | Avtor: Tesla Tesla

5. mesto: tesla model X - 81 odstotkov (39,9 točk)

Razočaranje za proizvajalca, ki ga vsi povezujejo z vrhunsko varnostjo. Pri varovanju otrok pa model X pokaže slabosti. Veliki električni križanec se je za otroke slabše odrezal pri čelnem testu, medtem ko v opcijski tretji vrsti sedežev nikar ne vozite otrok, saj ni dovolj prostora za spodobno umestitev otroških sedežev.

Seat alhambra | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

3. mesto: seat alhambra - 78 odstotkov (38,4 točk)

Tipični enoprostorec, torej družinski avto. Čeprav je bila posodobljena z različnimi asistenčnimi sistemi, pa veteranka ne more skriti let. Na lanskoletnem testu se je pri varovanju otrok izkazala odlično glede bočnih trkov, a le podpovprečno za čelni trk z 10-letnikom na sedežu. Slabo je označena tudi funkcija izklopa sopotnikove zračne blazine v primeru vožnje "lupinice" v sprednji vrsti.

VW sharan | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

3. mesto: VW sharan - 78 odstotkov (38,4 točk)

Vse, kar velja za alhambro, velja tudi za bližnjega sorodnika VW sharana - podpovprečna varnost pri čelnem trku in dvoumne oznake izklopa blazine. Tako kot alhambra pa ima tudi sharan odlično lastnost - vsi sedeži druge in tretje vrste imajo isofix.

Jeep Cherokee | Avtor: Saša Despot Saša Despot

2. mesto: jeep cherokee - 78 odstotkov (38,3 točk)

Najslabši med Slovencem dostopnimi novimi avtomobili glede varnosti otrok je jeep cherokee. Avto je sicer odličen pri bočnih trkih, a pri čelnem nekoliko starejše otroke preslabo zaščiti, ugotavljajo testi. Pri Euro NCAP so zelo kritični tudi do dejstva, da sopotnikove blazine ni mogoče izklopiti, kar lahko pomeni velikansko tveganje pri prevozu najmlajših spredaj.

Aiways U5 | Avtor: Aiways Aiways

1. mesto: aiways U5 - 70 odstotkov (34,4 točk)

Uradno najslabši avto za otroke na lanskoletnni Euro NCAP lestvici. Pri "10-letni" lutki med trkom slednje avto ni uspel zadržati, zato ni dobil nobene točke. Na ostalih področjih se je izkazal solidno oziroma dobro. V celoti je za varnost prejel le tri zvezdice. V Sloveniji ni naprodaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 14:33 20.februar 2020.

    Teslo "vsi povezujejo z vrhunsko varnostjo"? Kdo so ti "vsi"? Prvič slišim, da teslo kdorkoli povezuje z varnostjo, prej obratno - znano je, da je njihov "samovozeči" sistem vse prej kot varen in pripravljen za serijsko uporabo... Ameriški avto nikoli ...prikaži več ni bil varen, če ga primerjamo z Evropo in Japonsko.

  • wolf.ata 13:53 20.februar 2020.

    ampak folk vozi večina avte kot so Renault Kadjar,CAPTUR,Clio,Twingo,Polo,Ford Kuga,Fiesta,Citroen Cactus, Opel Astra(G,H,E),Corsa ali pa še kaj starejšega,pa pravilno pripet sedež v avtu itd.,za vse napiši točke,ki so jih prijeli na testih, mogoče je kak majhen avto bolj varen,kot kakšen Mercedes....L.p.