Avto
7829 ogledov

Najbolj prestižni Audijev SUV na naših cestah

predstavitev Audi Q8
1/30
Saša Despot
Audi je v Slovenijo pripeljal prenovljeni audi Q8, ki je postal še bolj sodoben kot doslej.

Direktor znamke Audi v Sloveniji Franci Bolta je na predstavitvi poudaril, da je številka 8 v imenu pri njihovi znamki rezervirana za najbolj prestižne modele in to velja tudi za audi Q8.

predstavitev Audi Q8 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 Audi Q8 je tudi sicer eden njihovih najpomembnejših modelov, kar se odraža v povpraševanju, ki vedno presega proizvodnjo.  Odkar je leta 2018 prvič pripeljal v Slovenijo, so jih prodali več kot 370, samo lani pa jih je na slovenske ceste zapeljalo 85. Najbolj priljubljene so še vedno različice z dizelskimi motorji. Letošnje prodajne napovedi so sicer še vedno povezane na proizvodne zmogljivosti tovarne in zadovoljni bodo, če jih bodo lahko do konca let v Slovenijo pripeljali 80.

Z zadnjo prenovo je audi Q8 sicer doživel vrnitev elementa, ki je bil zadnja leta bolj skrit pod odbijačem. Po novem so namreč na zadkih vseh različic spet vidne izpušne cevi, ki so na različicah RS Q8 urejene v dveh sklopih po dve cevi, ostale različice pa imajo po dve cevi ovalne oblike.

predstavitev Audi Q8 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zadaj je mogoče naročiti tudi OLED zadnje luči z možnostjo opozarjanja na nalet s svetlobno animacijo, malce drugačen pa je tudi odbijač. Z zadka so dokončno izginile tudi oznake modela, ki so se preselile na stebriček B.

Prenova se sicer najbolj pozna na sprednjem delu, ki je na račun drugačne maske s spremenjenim satovjem k dolžini prispeval dodatnih šest milimetrov dolžine. Audi Q8 je tako po novem dolg 4,992 metra, ostale dimenzije pa ostajajo enake. Audijev logo s štirimi obroči je po novem bolj dvodimenzionalen, karoserija pa je pridobila tudi možnost izbire treh novih barv.

audi Q8 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

HD matrični žarometi so pridobili laserski segment, ki je namenjen okrepitvi dolgih luči in ob manjši porabi elektrike zagotavlja močnejšo osvetlitev. Laserska luč lahko sicer sveti do dolžine kilometra, vendar je zaradi zakonskih predpisov omejena na 600 metrov, vključi pa se pri hitrosti nad 70 kilometrov na uro in ob izpolnjenih določeni pogojih, ko denimo nasproti ne pelje nihče, ni okoliške razsvetljave in podobno.

Izboljšane so tudi dnevne luči, ki jih je mogoče urediti v štiri svetlobne vzorce, modri element pa opozarja na laserske luči, ki originalno svetijo modro, a jim s filtriranjem prilagodijo svetlobo.

audi Q8 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Pod motornimi pokrovi velikih sprememb ni, z izjemo priključnih hibridov,. Ti so namreč dobili novo baterijo, ki ji bo omogočila okoli 70 kilometrov električnega dosega, močnejši priključno hibridni audi Q8 60 TFSI e quattro pa bo s 360 kilovati sistemske moči za 20 kilovatov močnejši od predhodnika.

V osnovni različici 45 TDI quattro bo audi Q8 na voljo za najmanj 84.730 evrov, pri nas bolj priljubljena različica Q8 50 TDI quattro bo stala vsaj 86.730 evrov, bencinski Q8 55 TFSI quattro pa bo stal vsaj 88.990 evrov, V začetku prodaje bo na voljo še športni audi SQ8 TFSI za najmanj 120.050 evrov, pozneje pa pripeljejo še prenovljena priključna hibrida Q8 55 in 60 TFSI e quattro ter športni audi RS Q8 z različico RS Q8 performance.

dezurni@styria-media.si

predstavitev Audi Q8 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 09:20 02.februar 2024.

    zgleda takokot ar izped 20 let.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:37 02.februar 2024.

    Koliko stanejo vikendi v ozadju?