Avto
7433 ogledov

Najbolj varni avtomobili leta 2019

Euroncap Euroncap
Evropska agencija za preverjanje varnosti novih avtomobilov Euroncap je objavila, kateri novi avtomobili so se v lanskem letu izkazali za najbolj varne.

Izpostavljajo, da je bilo lansko leto eno najbolj impresivnih let odkar izvajajo preskuse varnosti. Preskusili so kar enainpetdeset avtomobilov, med katerimi jih je kljub zelo zaostrenim pogojem pri ocenjevanju kar enainštirideset osvojilo pet zvezdic.

Daimler ubranil naslov

Daimler je s prenovljenim mercedesom CLA ubranil lanski naslov najboljšega v spodnjem srednjem razredu, kjer se je leta 2018 na prvo mesto uvrstila limuzinska različica njegovega razreda A. Mercedes CLA je dosegel več kot devetdeset odstotkov v treh od štirih preskušenih področij in s tem postavil najboljši povprečni rezultat leta 2019. Daimler je lani predstavil še pet avtomobilov, ki so osvojili pet zvezdic.

Euroncap Avto Tako varni so novi avtomobili

Tesla v vrhu električnih

Na preskuševalce je močan vtis naredil tudi tesla model X, ki je zmagal v kategoriji velikih terencev, kjer se je uvrstil pred seata tarraca na drugem mestu. Na prvo mesto se je v kategoriji električnih in hibridnih vozil uvrstil tudi tesla model 3, ki si poleg tega prvo mesto v kategoriji velikih družinskih avtomobilov deli z BMW-jem serije 3. BMW se je sicer bolje izkazal z varnostjo pešcev, tesla pa z asistenčnimi sistemi. S svojimi karakteristikami jima je blizu tudi nova škoda octavia.

Euroncap 2019 | Avtor: EuroNCAP EuroNCAP

V kombiniranem razredu majhnih SUV-jev in majhnih enoprostorcev se je na prvo mesto z odličnim vsestranskim izidom uvrstil novi subaru forester, blizu pa sta mu bila tudi mazda CX-30 in volkswagen T-cross. Kljub temu, da ni nikjer bila povsem v vrhu, je Mazda na področju avtomobilske varnosti zabeležila odlično leto, saj se je na drugo mesto za mercedesom CLA v svoji kategoriji uvrstila tudi mazda 3.

Avto Pet zvezdic ni več stalnica pri Euro NCAP

Audi A1 in renault clio prvaka

Med najmanjšimi avtomobili sta si prvo mesto razdelila audi A1 in renault clio, tesno pa jima je sledila tudi ford puma. Razred majhnih mestnih avtomobilov sicer ostaja najbolj tekmovalen evropski avtomobilski segment, kar kaže tudi velik nabor avtomobilov s petero, četvero in troje zvezdic, ki so dokaz njihove varnosti.

Agencija je na koncu izpostavila BMW Z4, edini lani preskušeni roadster, ki je v svojem segmentu postavil nova merila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.