Avto
245 ogledov

Najboljša čelada za pol cene najdražje

Kolesar Profimedias
Za dobro kolesarsko čelado ni potrebno odšteti trimestne številke novcev, kaže zadnji test čelad, ki jih je mogoče kupiti tudi na slovenskem trgu. Napihljivi sistem Hövding, ki naj bi nadomestil čelado, ni dovolj dober.

Potrošniške organizacije so opravile testiranja kolesarskih čelad za odrasle. Rezultati so pokazali, da te dobro ščitijo uporabnike. Med 16 čeladami so vse uspešno blažile udarce, imele odporen pritrdilni sistem proti pretrganju in bile enostavno nastavljive. Razlike so bile pri udobju in priročnosti, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Za varnost sicer ni treba odšteti veliko denarja. Za najbolje ocenjeni model (mestna oz. rekreativna kolesarska čelada) z letošnjega preizkusa je treba odšteti 50 evrov. Na testu so preizkusili čelade v vrednosti od 20 do 100 evrov.

Hövding morda za stas, ne pa za varnost

Kot zanimivost so potrošniške organizacije po veljavnih standardih preizkusile tudi napihljivo čelado Hövding, ki jo med kolesarjenjem nosimo okrog vratu, v primeru padca ali trka pa kot zračna blazina zaščiti vrat in glavo. Kot so ugotovili, ta izdelek kolesarja ne zaščiti dovolj.

Vse kolesarske čelade, ki so naprodaj v Evropi, morajo ustrezati evropskemu standardu EN 1078, kar mora biti z oznako CE tudi označeno na izdelku. Takšno čelado je mogoče uporabljati tudi za druge dejavnosti, kot so kotalkanje, za vožnjo z rolerji ali s skirojem, ni pa primerna za smučanje oz. športe na snegu.

Zavarujte glavo, tudi če niste otrok!

Prometni zakon predpisuje, da morajo vsi otroci do 14. leta na kolesu obvezno nositi čelado, za odrasle pa je uporaba čelade pri vožnji s kolesom priporočljiva, saj so kolesarji med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. In med poškodbami, ki nastanejo v prometnih nesrečah ali pri padcih, so posledice poškodb glave najbolj tragične.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.