Avto
146 ogledov

Najboljše zavore imajo ...

1/30
Žurnal24 main
Nemški novinarji so naredili zanimiv preizkus, v katerem so ugotavljali, kateri avtomobili imajo najkrajšo zaviralno pot. V fotogaleriji lahko preverite, katerih 30 avtomobilov ima najbolj učinkovite zavore.

V kriznih primerih pri zaviranju pogosto šteje vsak meter. Pri nemški avtomobilistični reviji Autobild vsako leto preizkusijo kakovost zavor in zaviralno pot več kot 700 vozil. Glede na testiranja so naredili analizo in sestavili lestvico 30 avtomobilov z najboljšimi zavorami.

V večini primerov gre za čistokrvna športna vozila, ki imajo vgrajene bolj zmogljive zavore, hkrati pa so v prednosti tudi zaradi nizkega težišča in uporabe lahkih materialov pri izdelavi konstrukcije. Proizvajalci se pri navadnih modelih za vgradnjo zavor odločajo na podlagi zmogljivosti motorja in najvišje hitrosti. Kljub vsemu pa testiranja niso minila brez presenečenj, saj so se med najboljše vrinila tudi nekatera težka vozila in SUV modeli. To je izjemen dosežek, saj morajo imeti vozila, ki tehtajo dve toni, v primerjavi z lažjimi avtomobili bistveno zmogljivejše zavore, da se zaustavijo v enakem času. Vsa vozila, ki so se uvrstila med 30 najboljših, se pri hitrosti 100 km/h ustavijo na razdalji manjši od 35 metrov.

NE SPREGLEJTE: V četrtek vam bomo predstavili še lestvico vozil, ki se na testiranjih zaviranj niso izkazala. Zanimivo je, da je med 30 najslabšimi veliko število majhnih vozil, kar pomeni, da nizka teža ni zagotovilo, da se bo vozilo hitro ustavilo. Dobra novica je ta, da se je zavorna pot v zadnjih letih s prihodom novih vozil znatno znižala. Zasluga gre izboljšavam zavor, sistemov za nadzor zaviranja in napredka pri pnevmatikah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.