Avto
10778 ogledov

Najlepši avti za leto 2020 so ...

Mazda CX-30 Mazda
Kakorkoli, lepe avte imamo kljub krizi.

Pri organizaciji Red Dot Design, kjer vsako leto nagrajujejo najlepše oblikovane izdelke iz pestrega seznama področij, so objavili nagrajence za 2020. 

Med avtomobilisti je med drugim (spet) slavila Mazda, saj je po lanskoletnem priznanju za mazdo3 čislana organizacija letos za najlepši dizajn med novim vozili razglasila model CX-30 in njegovega električnega sorodnika MX-30.

Mazda MX-30 Iz Ljubljane Avto Nova Mazda MX-30 pravi: "Jaz nisem baterija na kolesih!"

"Japonski mojstri rokodelci so vedno slavili preprostost in listost oblike," je ob prejemu nagrade pojasnil Jo Stenuit, šef evropskega oblikovalskega oddelka pri Mazdi. "To nas je navdahnilo, da smo zmanjšali število elementov in ustvarili nekaj dinamičnega, elegantnega, zadržanega, a živahnega. Tako dojemamo japonsko estetiko - čutnost, ki je ustvarilo čustveno premikajoče avte."

Mazda CX-30 in MX-30 zunanjo podobo nadgrajujeta z notranjostjo, ki je izrazito podržena človeku oziroma potnikom.

Kia za xceed dobila že četrto nagrado

Poleg Mazde pa se z isto nagrado (ponovno) kiti tudi znamka Kia. To je že 25. nagrada za korejsko znamko, letos pa jo je prejela za model xceed, s čimer je ta postal že četrti predstavnik družine ceed z Red Dot priznanjem. 

Karim Habib, vodja Kiinega oblikovalskega centra, je ob tem dejal: “Kia si že dolgo prizadeva izboljševati kakovost svojih vozil ter čedalje bolj nadgrajuje uporabniško izkušnjo. Križanec XCeed odlično predstavlja to našo vizijo. Sem zelo ponosen, da našo zavezanost kakovosti cenijo kupci po vsem svetu.”

Kia xceed | Avtor: Kia Kia

Med dobitniki tudi Peugeot

Peugeot 208 in 2008 sta prejela nagrado za oblikovanje Red Dot Design Award v kategoriji "oblikovanje izdelkov". Oba modela znamke z logotipom leva sta mednarodno žirijo prepričala s svojim športnim zunanjim dizajnom in kakovostno končno obdelavo. Francoski proizvajalec avtomobilov je bil že šestič nagrajen za svoje oblikovanje.  "Izjemno smo ponosni, da smo nagrado Red Dot Award prejeli v kategoriji "oblikovanje izdelkov" za kar dva naša modela. To je še en dokaz, da smo z našo vizualno podobo povsem na pravi poti," je povedal Haico van der Luyt, generalni direktor Peugeot Nemčija.

Evropski avto leta 2020 je peugeot 208 | Avtor: Epa Epa

Prestižna nagrada

"Zmagovalci nagrade Red Dot so dokazali, da so ustvarili odlične produkte, ki so si zalužili priznanje," je povedal profesor Peter Zec, ustanovitelj in direktor Red Dot. "Izdelki so osvojili srca žirije ne le zaradi njihove estetike, temveč tudi zaradi neprimerljive funkcionalnosti. S to nagrado zmagovalci postavljajo nove standarde v industriji," je dodal. 

Red Dot nagrada je bila ustanovljena leta 1955, danes pa velja za največje in s tem najbolj prestižno tekmovanje v oblikovanju. Podjetja lahko tekmujejo s svojimi izdelki v 48 različnih kategorijah, med drugim tudi v kategoriji avtomobili in motorji. V žiriji je 40 mednarodnih strokovnjakov iz vrst neodvisnih oblikovalcev, profesorjev oblikovanja in novinarjev.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sam50 08:35 01.april 2020.

    Vsako leto je najlepši avto od proizvajalca,ki seže najglobje v žep za samoreklamo....