Avto
2038 ogledov

Nakup avta: Postanite lovci na popuste!

kupec Anže Petkovšek
Slovenski avtomobilski trg se pridno izboljšuje, a to še ne pomeni, da prodajalcem novih vozil ni treba trdo delati. V lovu za kupci so pripravljeni narediti in ponuditi marsikaj, zagotovo pa vas najboljše kupčije čakajo, če ste pripravljeni kupiti avtomobil iz zaloge.

Pred kratkim nam je bralec povedal svojo zgodbo o tem, kako je pet let nazaj za manj kot dvajset tisočakov kupil nov avtomobil iz zaloge, cena po uradnem ceniku pa je znašala kar 29.500 evrov.

Šlo je za avtomobil C segmenta, ki je predstavljal sam vrh ponudbe, z vso dodatno opremo in z najzmogljivejšim motorjem. Ker si takšnega ni zaželel noben kupec, je bil avtomobil na parkirišču prodajalca parkiran kar leto in pol. Zaradi skorajšnjega prihoda novejše različice modela je zato trgovec avtomobil našemu bralcu ponudil z več kot 30-odstotnim popustom. Da je imela zgodba zanj še bolj srečen konec, ga je po treh letih uporabe prodal z minimalno izgubo le štirih tisočakov.

Neverjetne kupčije so redkost

Zgoraj opisana zgodba je prava redkost, saj znajo trgovci zelo dobro predvidevati in naročati avtomobile, ki se bodo hitro prodali. Kljub temu pa najbolj pretkani in vztrajni kupci lahko ujamejo tudi zares poceni nov avtomobil.

Gre predvsem za sledenje ponudbam posameznih trgovcev in pridno 'utrujanje' z rednim obiskovanjem salonov. Ko enkrat izsledite avtomobil, za katerega veste, da ga bo trgovec le mukoma spravil v promet, se morate brez sramu pogajati za nesramno nizko ceno. Na koncu bo prodajalec najverjetneje popustil, saj je zanj bolje imeti nekaj denarja v žepu, kot neprodan avtomobil na parkirišču.

Treba pa se je zavedati, da imajo ti avtomobili malodane vedno neko nepriljubljeno konfiguracijo opreme, pogonskega sklopa ali pa obeh. Takšen primer je recimo športni avtomobil s počasnim samodejnim menjalnikom ali pa mesten avtomobilček nabit z opremo, da postane cenovno povsem nesprejemljiv. Še bolj občutljivi pa so kupci prestižnih vozil, kjer je nakup iz zaloge bolj izjema kot pravilo.

Ključni so prihodi novih modelov

Lovci na kupčije dobro vedo, da se nakup modela tik pred prihodom novega ali prenovljenega najbolj izplača. Razlogov za to je veliko. Od tega, da so takrat vse morebitne napake že odpravljene, pa do občutno bogatejše serijske opreme, ki jo mora proizvajalec ponuditi, da njihov model ostaja aktualen. V določenih primerih pa je dodatna prednost v tovrstnih situacijah neprodana zaloga, katere prodajni potencial se z novim modelom močno zmanjša. Takrat je prostora za pogajanje lahko zelo veliko.

Nakup avtomobila | Avtor: unitedpictures.com unitedpictures.com

Modelno leto in enodnevne registracije

Izkušeni kupci novih avtomobilov vedo, da se na trgu začne na veliko dogajati decembra, zgodba pa se vleče vsaj par mesecev. Zakaj tako? Preprosto zaradi izteka modelnega leta, ki pri kupcih prinaša določeno stigmo. Če je bil avtomobil izdelan le dva meseca nazaj, to ni nikakršen problem, meseca januarja pa to pomeni, da gre za proizvodnjo lanskega leta. Deloma zaradi lastnih zadržkov, deloma pa tudi zaradi bojazni, da bo avtomobil pri nadaljnji prodaji zaradi letnice proizvodnje manj vreden, se ljudje temu raje izognejo.

Z isto sezono povezan pojav pa so t.i. enodnevne registracije. Te so v Sloveniji zelo pogoste, gre pa za način, na katerega trgovci ob koncu leta umetno povzdignejo svoje prodajne rezultate. Ta vozila so registrirana za najkrajši možen čas in v tem času sploh ne zapustijo parkirišča. Dosti jih nato odpotuje v druge evropske države, precej pa jih ostane tudi v Sloveniji. Potencial za kupčijo je tu precejšen, še posebej, če avtomobila trgovec dolgo ne more prodati.

A pri tem velja pomembno opozorilo glede garancije. Ta namreč začne teči v trenutku, ko je vozilo prvič registrirano in če ga vi kupite pol leta kasneje, to pomeni, da boste imeli toliko krajše garancijsko obdobje. K temu spada še dejstvo, da boste uradno zabeleženi kot drugi lastnik vozila, pa čeprav ste ga prav vi prvič zapeljali na cesto.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 05:40 03.marec 2017.

    Koji kretenoid mi je dal minus , da mi je sam vedet !

  • kapibara 08:21 02.marec 2017.

    A ni garancija vezana na leto ALI pa na prevožene KM..Ne vem, ker kupujem samo rabljene..

  • kapibara 08:20 02.marec 2017.

    To uspe verjetno le tebi, pa od prodajalca posvečenim..