Avto
48 ogledov

Namesto saj iz izpuha vozila vodna para

Toyota mirai Toyota
Vozila na vodik so imela na avtomobilskem salonu v Los Angelesu osrednjo vlogo. Strokovnjaki množični preboj vozil na gorivne celice na ceste vidijo v naslednjih desetih letih.

Pri Toyoti bodo že prihodnje leto kupcem ponudili vozilo mirai na gorivne celice, katerega stranski produkt ne bodo umazane saje oziroma izpusti toplogrednega ogljikovega dioksida, ampak vodna para. Ampak kako čista je ta voda? Japonci odgovarjajo, da je tako čista, da jo lahko pijemo in bolj varna od pitja mleka.

Manj nečistoč kot v mleku

"V posebnih laboratorijih smo testirali vpliv vodne pare na zdravje," je dejal Seiji Mizuno, vodja inženirske ekipe za vodikov pogon in dodal: "Laboratorijski rezultati so v primerjavi z mlekom pokazali, da je v vodi, ki nastaja kot stranski produkt pri vozilu, precej manj nečistoč."

Pri Toyoti poudarjajo, da gre zgolj za primerjavo in, da vode iz izpuha še vedno ne priporočajo za pitje. To pa zato, ker je voda produkt sesanja kisika iz zraka v okolici vozila. "Kakovost je odvisna glede na okolje, kjer se vozimo. V nekaterih delih sveta so v zraku bakterije, ki so lahko nevarne za zdravje," pojasnjuje Mizuno.

Iz odtočne cevi v mirai izteka voda z kontrolirano temperaturo 60 stopinj Celzija. Pri Toyoti dodajajo, da voda izteka po kapljicah. V avtomobilu je tudi gumb z oznako "H2O", ki zadrži vodo, ko je vozilo na primer parkirano v garaži in se ta kasneje odteče iz cevi.

Vozila na vodik razvijajo številni avtomobilski proizvajalci, od Daimlerja, Hyundaija, Nissana, Audija, Forda, Toyote, Honde, General Motorsa ...

Komentarjev 1