Avto
10340 ogledov

Namesto stikal v vozila nekaj povsem novega

Mazdin patent holograma Mazda
Mazda razvija holografske krmilne enote, ki bi zamenjal gumbe v vozilu.

Na salonu SEMA, ki je potekal na začetku novembra, so proizvajalci vozil in dodatne opreme v Las Vegasu pokazali najboljše, kar lahko ponudijo v smislu dizajna, tehnologije in splošnega potenciala v avtomobilski industriji.

Mazda logotip Prihodnost Avto Mazda z "blitzkriegom" med suvi

Samo Ford je predstavil 40 fascinantnih konceptov, z impresivno floto je izstopala tudi Honda. Zelo zanimivo tehnologijo so predstavili tudi pri Mazdi, kjer so na ogled postavili tehnologijo, na katero bi utegnili staviti v prihodnosti. Patent, ki so ga prijavili tudi Uradu za patente in blagovne znamke v ZDA, je nov izum, s katerim bi pri Mazdi zamenjali fizično upravljanje v kabini z virtualnimi gumbi.

Mazdin patent holograma | Avtor: Mazda Mazda

Mazda MX-30 Izračun Avto Drugi avto za okoli 30 tisoč evrov? Za marsikoga ima smisel.

Pri Mazdi so si zamislili projektor, ki lahko projicira holografski zaslon na površino kabine avtomobila. Ko uporabnik položi prst na virtualni gumb, senzor v projektorju zazna spremembo vzorca projicirane slike.

Mazda CX-3 Konec Avto Izgubili bomo enega najbolj markantnih križancev

Senzor je sposoben zaznati smer, v kateri se prst dotika površine. Na ta način je mogoče pospešiti spremembo nastavitev. Na primer, če je informacijsko-zabavni sistem nastavljen na "tiho", držanje "gumba", ki kaže "navzgor" omogoča sistemu prepoznavo, da želite okrepiti zvok. Enako velja recimo za klimatsko napravo.

Mazda MX-30 Posebnež Avto Podaljšani test: Kakšna vrata pa so to?

Mazdina zamisel bi lahko vplivala na odstranitev fizičnih komponent, s tem pa bi bil lahko dizajn vozil še bolj minimalističen. Zagotovo pa je treba pred uvedbo v serijska vozila premagati še številne ovire.
 

Komentarjev 6
  • joc37 01:08 25.december 2021.

    uporabnost nekih splošnih nastavitev, bi vozniki v avtu morali biti zmožni opraviti, z zavezanimi očmi.... če bodo vse nastavitve touch screen, to enostavno ni možno.....

  • joc37 01:04 25.december 2021.

    fizični gumbi, so le še vedno bolj uporabni, ker po otipu poznaš, ker gumb, kaj pomeni.... varnost v prometu, med vožnjo... tisti, ki prisegajo na touch zadeve, peljejo stvari v napačno smer, po mojem mnenju....

  • Avatar Asterfiolla
    Asterfiolla 00:18 25.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m