Avto
13311 ogledov

Ne nasedajte Facebook grožnjam glede kazni za smuči

Prevoz smuči Žurnal24
Po novi bistveno strožji zakonodaji naj bi smuči in smučarsko opremo lahko prevažali le še v strešnem kovčku, trdijo nekateri portali in družbena omrežja. Žurnal24 je preveril, kaj je res. Predvsem jih vedno privežite.

V zadnjih dneh se je po družbenih omrežjih in tudi po nekaterih slovenskih novičarskih portalih kot požar razširila vest o domnevno novih pravilih prevažanja smuči po avstrijskih cestah.  

"Če se odpravljate na smučanje v Avstrijo, pazite, kako boste v avtomobilu prevažali smuči in ostalo smučarsko opremo, saj boste morali v primeru, da te ne boste prevažali kot velevajo nova pravila, globoko seči v žep ... Nova pravila več ne dovoljujejo prevoza smuči in deske v potniški kabini, edino primerno mesto naj bi bil strešni kovček oziroma strešni nosilec."

Tako je na zapisano na eni od Facebook strani s pripisom, da je kazen za prevoz smuči v avtu "po novi zakonodaji" kar 500 evrov. Zraven pa stran reklamira ponudbo strešnih kovčkov in nosilcev za smuči. Kot vir novice o avstrijski zaostritvi prevoza smuči je naveden hrvaški avtoklub HAK.

ÖAMTC in AMZS: Ne drži!

Na Žurnalu24 smo preverili, ali je res, da v Avstriji ni več dovoljeno prevažati smuči in drugih daljših predmetov v avtu, temveč le še na strešnem prtljažniku. Obrnili smo se na avstrijski avtoklub ÖAMTC in slovenski avtoklub AMZS. Iz obeh smo prejeli isti odgovor: Ne drži!

"Glede prevoza smuči in ostalih predmetov ni v Avstriji nič novega," je pojasnila predstavnica ÖAMTC Verena Pronebner. "Res je sicer, da so se kazni za nepravilen prevoz tovora zvišale. Najvišji zneski so se s 5.000 povišali na 10.000 evrov. Ampak sam zakon se glede pravilnega nalaganja tovora ni spremenil, ne glede na to, ali gre za zimsko športno opremo, kovčke ali pa prevoz mačk in psov. Voznik mora zagotoviti, da je vozilo z naloženim tovorom varno, da tovor ne moti voznika med vožnjo, na primer z zastiranjem vidnega polja, in da ne pade z vozila."

Tudi na AMZS so povedali, da so po poizvedovanju pri avstrijskih kolegih pridobili enak odgovor, torej da pri prevozu smuči in smučarske opreme ni novosti. Vseeno pa pri prevozu vseh stvari velja, da je treba tovor v avtu dobro privezati, saj bi v primeru nesreče lahko poškodoval potnike. Avstrijci resda priporočajo uporabo strešnega kovčka, a ta ni obvezen.

Povedano drugače, avstrijski zakon je še naprej praktično identičen slovenskemu. In tako kot vas lahko za nepravilen prevoz smučarske opreme v avtu oglobijo onkraj Karavank, vas povsem isto lahko doleti tudi pri nas. Zakon o pravilih cestnega prometa za tovor, ki ni ustrezno pričvrščen, predpisuje 120 evrov. 

Zakaj je varen prevoz smuči tako pomemben? 

Vsak v običajnih razmerah lahek predmet, ki ni pripet, postane v primeru zaviranja v sili nevaren izstrelek, ki sune naprej v potniški kabini. Izračun pravi, da v primeru čelnega trka pri hitrosti 50 km/h nepritrjeni predmeti poletijo po potniškem prostoru s silo, ki je enaka 30- do 40-kratniku njihove lastne mase. Če torej povprečne smuči tehetajo pet kilogramov, bi v primeru trka potisnile naprej s silo, enakovredno 200 kilogramom. In ostri robovi smuči, težki smučarski čevlji ter čelade prav gotovo niso stvari, s katerimi bi bili potniki takrat radi v stiku.

Kaj se zgodi v notranjosti avta, ko po njej prosto leti smučarska oprema, zelo dobro prikazuje spodnji video. Simulacija trka je bila posneta pri "vsega" 50 km/h. Bodite pozorni na leteče "pancerje" in na sunek v prednja sedeža. (Vir: AMZS). 

Kaj paziti, ko opremo prevažate v avtu

Marsikdaj ne gre drugače, oziroma je tudi najlažje in najhitreje, ko se na smuko odpravimo sami ali v dvoje. Smuči v klasičnih avtih praktično ni mogoče prevažati drugače, kot da je podrt vsaj del zadnjega naslonjala. Najbolje je, da so "dile" spravljene v vreči za smuči. Primerne se dobijo že za dobrih 20 evrov in poskrbijo, da so smuči med vožnjo varne za okolico. Uporabljajte jih tudi, ko smuči prevažate v kombiju in podobno velikih vozilih.

Še pomembnejše pravilo pa je, da vrečo ali proste smuči dodatno pritrdite z veznimi trakovi. Praktično vsi avti imajo ustrezne nastavke za pritrjevanje prtljage. Imajo jih v vsaki bolje založeni tehnični trgovini in na bencinskih črpalkah. 

Prevoz smuči | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Del zimske športne opreme so tudi čelade, čevlji ... Težje predmete zložite na dno prtljažnika, za dvignjenim naslonjalom sedeža ali v prostor za noge. Dobro je tudi, da opremo zložite v plastično korito ali zaboj, tega pa privežete. Na te predmete nato zložite ostale, lažje kose prtljage, kot so oblačila. Na zadnjih sedežih ne puščajte težjih stvari, če pa že, jih privežite z varnostnim pasom.

Načeloma naj prtljaga ne sega prek višine naslonjal. Če ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko ti v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe. Varna pričvrstitev prtljage traja le nekaj trenutkov.

Prednosti (in slabosti) prevoza na strehi

Precej varnejši in pri manjših avtih udobnejši je prevoz smuči na strehi. Obstajajo namenski nastavki za smuči, ki se pritrdijo na strešni prtljažnik in omogočajo hitro vpenjanje smuči ter palic. Če prevažate na strehi sanke, se posvetiti njihovi dobri pričvrstitivi.

Še več opreme je mogoče peljati s strešnim kovčkom. Tudi pri njegovem nalaganju velja pravilo, da je treba opremo razporediti, težji deli sodijo na dno in na sredino kovčka. Uporabite priložene trakove znotraj kovčka. Ta pa ne sme biti pretežak, da ne vpliva na stabilnost vozila. Hkrati velja omejitev obremenitve strehe, običajno je to do 75 kilogramov.

Pri kovčku na strehi pa je dobro vedeti, da se z njim poraba goriva lahko poveča za okoli 20 odstotkov. Tudi le nosilci na strehi vplivajo na porabo goriva, zato jih med daljšo neuporabo snemite.     

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 13:08 01.februar 2023.

    Zakaj že? Kolko nesreč in poškodb pa je bilo na račun smuči in opreme na strehi in prtljažniku? Aja pritiskajo proizvajalci strešnih kovčkov po 500 + euričev, da jim ne gre prodaja, tako kot so si zamislili? Negdo bo zopet ...prikaži več pobasal v svoj žep zajeten kupček podkupnine in dopolnilo zakončka bo sprejet po skrajšanem postopku.... Banda pokvarjena nenasitna...

  • rd2dmk2 09:05 01.februar 2023.

    no ja , a so kaj narobe napisali ? nimaš privezane smuči in pancarje in je kazen. torej naj bi kupil dobro vrečo in dobro torbo - pri tistem oglaševalcu kazni -- in vse skupaj nametal notri in pripel. po ...prikaži večo drugi strani pa. strešni kovček.. kaj mislite a obstane, če ga nafilate s75 kg pa se ruknete s 50km/h, kolk kil rata tista oprema ? in s kakšno silo poleti proti nasprotnemu vozilu. za konc pa, k greste po nov pralni stroj, lepo pa previdno, ta šele poleti.