Avto
70 ogledov

Ne ustavljajte nestrpnežev na odstavnem pasu

Nesreča na avtocesti Bralka Irena
Pretekli konec tedna so si vozniki v gneči na poti proti morju spet po svoje predstavljali cestna pravila in kolone prehitevali kar po odstavnem pasu. Kazen za to je 300 evrov.

Nekateri prometna pravila v cestnih zastojih tolmačijo in prirejajo lastnim potrebam. Tako so številni mimo stoječe kolone, ki se je pretekli vikend vila proti obalnim destinacijam, spet vozili kar po odstavnem pasu. S tem niso kršili samo cestnih pravil in kazali na svoj odnos do soudeležencev v prometu, temveč so tudi ovirali pot intervencijskim vozilom.

Pozorni na vožnjo po odstavnem pasu

Policisti na pritožbe naših bralcev o tovrstnih nestrpnih voznikih odgovarjajo, da v poletni turistični sezoni prioritetno spremljajo prometne tokove in reagirajo na kršitve, ki se ob tem dogajajo. Seveda je ob prisotnosti policistov na določeni točki kršitev zelo malo oziroma se zaradi prisotnosti in vidnosti policistov takšne kršitve ne dogajajo.

Policisti opozarjajo tudi voznike, ki zaprejo pot voznikom, ki vozijo po odstavnem pasu, saj so v prekršku, ker ne vozijo po sredini prometnega pasu. Policija tako svetuje, da s tako vožnjo ne "urejajo prometa", saj lahko pride do nevarnih situacij in posledično prometnih nesreč ter do ovire v prometu. Pomembno je, da vozniki ob zgostitvi prometnega toka oziroma ob zastoju upoštevajo postavljeno prometno signalizacijo in tako pripomorejo k varnejšemu odvijanju prometa.


Komentarjev 8
  • dd1307 20:30 28.julij 2013.

    ne ve za cikcak sistem pri zožanju z dveh pasov na enega.

  • dd1307 20:28 28.julij 2013.

    Haha to se je meni zgodilo pred dvemi leti. In potem se peljem tistih 20 metrov po odstavnem pasu cca 30kmh, res počasi, ker je bila par avtov naprej luknja. Nekdo je čakal. Seveda je bil to policijski avto v ...prikaži več civilu :) 300 eur + pet točk. In to v mestu.Se mi zdi pa to "urejanje prometa" še bolj primitivno v takih primerih, ki so pogosti: dvopasovnica. Nekje 300m naprej se desni pas priklopi na levega. Ne vem kaj točno je ljudem, da se že zdavnaj prekmalu vsi vklopijo v gužvo na levi pas, desni pa ostane prazen, čeprav je še vedno vozen. In potem se tisti, ki dejansko poznamo cpp, peljemo po desnem pasu, ker je pač prazen in s tem zadaj sproščamo promet. In potem se najde kakšna brihta in zapelje čez oba pasa, tako da vozi po sredini ceste in nas ustavi, ker se je on neumno postavil v gužvo in moramo zato vsi čakat. Naj še na to malo oporijo policisti, ker to je skrajno primitivno oviranje prometa. Tak človek ne ve, da sta oba pasa vozna, ne glede na gužvo. In niti v sanjah

  • Oxxo 23:29 27.julij 2013.

    Skippy - daj razloži nam, kako lahko gasilsko vozilo pride mimo po tvoje "intervencijskem prostoru med voznim in prehitevalnim pasom"???? Koliko pa je prostora???Pa ko so prikolice, tovornjaki... ??? No pametnjakovič?Itervencijski prostor se naredi tako, da se vozila ...prikaži več postavijo skrajno levo na prehitevalnem pasu in skrajno desno na odstavni pas - tam kjer je.Očitno si še eden mnogih, ki pojma nima... poglej si posneteg gasilske intervencije na primorski AC - objavljen nekaj tednov nazaj na žurnal 24 - in bov v posnetku prepoznal svoje (napačno) razmišljanje kaj je prav!