Avto
92 ogledov

Nemčija kot prva evropska država odprta za avtonomna vozila

Avtonomna vožnja Volvo
Nemčija bo očitno prva država v Evropi, kjer bodo po cesti povsem legalno lahko vozila avtonomna vozila. S tem je pokazala tudi pot vsem ostalim članicam EU pri pripravi ustrezne zakonodaje, ko vozniku ne bo več potrebno obvezno imeti rok na volanu. A novi zakon je določil tudi obvezno uporabo dodatnega kosa opreme.

Poslanci bundestaga so v četrtek potrdili zakon, ki avtomobilom-robotom odpira prosto pot na javne ceste. Računalniki v vozilih bodo tako lahko med vožnjo prevzeli nadzor nad avtom in samodejno vozili. Vendar zakon hkrati določa, da mora biti voznik ali voznica ves čas za volanom in v kateremkoli trenutku sposoben prevzeti nadzor v svoje roke, tudi tako, da "povozi" želje računalnika. 

"Omogočamo, da bi lahko voznik med visokoavtonomno vožnjo po novem odstranil roke z volana ter denimo pogledal kakšno stvar na internetu ali e-sporočila," je po pisanju Automobilwoche.de ob predstavitvi zakona dejal nemški transportni minister Alexander Dobrindt.

Črna skrinjica bo obvezna

Nemški zakon določa, da morajo avtomobili z zvočnim in svetlobnim signalom zelo jasno in dovolj vnaprej opozoriti voznika, kdaj naj sam znova prevzame krmiljenje. Zakon pa predpisuje tudi obvezno vgradnjo tako imenovanih črnih skrinjic v avtomobile, ki bodo omogočali samodejno vožnjo. Avto bo torej moral na enem mestu zbirati vse bistvene podatke glede hitrosti, udejstvovanja voznika in delovanja drugih sistemov, ki bodo služili kot podlaga za razjasnjevanje okoliščin, če bo šlo kaj narobe. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Harrison 07:42 01.april 2017.

    Res se ne moreš imeti rad, če svoje življenje zaupaš tehniki. Kakršni koli pač že !