Avto
260 ogledov

Nemška vlada pogorela s subvencijami za e-vozila

Superpolnilnica Tesla EPA
Tako kot v Sloveniji, se je tudi v Nemčiji izkazalo, da zgolj državne subvencije ne bodo dovolj za pospešitev prodaje elektirčnih vozil. Nemci še niso pripravljeni za prehod iz lastništva vozil z motorji na notranje izgorevanje na baterijska vozila.

Zanimanja Nemcev za subvencije za nakup električnih avtomobilov močno zaostaja za pričakovanji. Od razpoložljivih 1,2 milijarde evrov so doslej odobrili le za 55 milijonov evrov spodbud za nakup takšnih vozil. Vzrok je verjetno v premajhnem dosegu avtomobilov na alternativni pogon kot tudi v premajhnem številu polnilnih postaj.

Do konca marca so v pristojnem zveznem uradu za gospodarstvo in nadzor izvoza v Eschbornu dobili le 15.348 zahtevkov za subvencioniranje nakupa električnega avtomobila, od tega je bilo po navedbah časnika Automobilwoche takšnih, ki jih poganja izključno baterija, le 8655.
Nemška vlada je sklad za subvencije oblikovala junija lani, zadoščal pa naj bi za spodbude za nakup 300.000 električnih vozil. Sredstva, ki do konca junija 2019 ne bodo porabljena, bodo zapadla.

Dizel | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Baterijski avtomobili do 4.000 evrov cenejši

Kupci avtomobilov, ki jih poganja izključno baterija oz. gorivne celice, so upravičeni do subvencije v višini 4000 evrov, kupci hibridnih avtomobilov pa do 3000 evrov. Polovico tega denarja prispeva država, drugo polovico pa mora proizvajalec ponuditi kupcu v obliki popusta.

V Nemčiji je trenutno registriranih približno 45,8 milijona osebnih avtomobilov. Od tega je bilo v začetku tega leta 165.405 hibridnih avtomobilov, kar pomeni 0,36-odstoten delež. Delež izključno električnih avtomobilov je še nižji, namreč 0,07-odstoten (34.000 vozil).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.