Avto
193 ogledov

Nevarni voznik prej spet do izpita, če molči

Voznik in alkohol Profimedias
V sistemu t. i. pogojnega obdržanja vozniškega dovoljenja za hude kršitelje prometnih pravil lahko kot posledica nedorečene ureditve prihaja do situacij, ko tak kršitelj dobi pozitivno zdravniško spričevalo tudi zato, ker zdravnik ne sme izvedeti, kaj je njegov kolega zapisal v eno spričevalo pred tem.

"Imamo pomanjkljivo zakonodajo," opozarja Silvija Kovač, specialistka medicine dela, prometa in športa iz zdravstvenega centra Aristotel v Krškem. "Ko prekrškar zavoljo instituta pogojnega obdržanja veljavnosti vozniškega dovoljenja opravi kontrolni zdravstveni pregled pri pooblaščenem izvajalcu in pridobi zdravniško spričevalo, na podlagi katerega se sodišče odloči za ustrezni rehabilitacijski program, ob tem ni nujno določeno, kje bo moral narediti naslednji kontrolni pregled, v katerem se ugotavlja napredek. To pomeni, da lahko takšni povratniki kjerkoli in precej enostavno dobijo drugo zdravniško spričevalo o tem, da so sposobni voziti, saj zdravniki v medicini prometa nimajo vedno možnosti natančnejšega vpogleda, zakaj je sploh prišlo do izgube vozniške."

Na ministrstvu za zdravje potrjujejo, da "zaznavajo nekatere težave na tem področju," za katere iščejo rešitve, vendar zagotavljajo, da glede tiste kategorije prekrškarjev, ki jim odrejeno zdravljenje odvisnosti od alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi, tudi nadaljnje preglede lahko opravlja le pooblaščeni izvajalec medicine dela, prometa in športa. Pooblaščeni izvajalci so tisti specialisti medicine dela prometa in športa, ki imajo na področju presoje sposobnosti za vožnjo več izkušenj. 

Na drugem pregledu ima vse podatke razen morda najbolj bistvenih

"Vsak pooblaščeni izvajalec [ima] možnost pridobiti določene podatke iz uradnih evidenc, prav tako lahko pridobi zdravstveno dokumentacijo osebe, ki jo vodi izbrani zdravnik, trenutno pa še nima možnosti vpogleda v predhodno izdano zdravniško spričevalo voznika, razen, če mu vpogled omogoči voznik sam," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

"Če gre za osebo, za katero pooblaščeni izvajalec ... predlaga eno od rehabilitacijskih delavnic in če se odloči, da mu izda zdravniško spričevalo s časovno omejitvijo, pa naslednji pregled ta oseba lahko opravi tudi pri priglašenem izvajalcu," pojasnjujejo na ministrstvu. Torej pri klasični ustanovi medicini dela, prometa in športa, 

Lahko abstinira en mesec in pride do spričevala

Specialistka Kovačeva opozarja, da s svojimi kolegi s takšno ureditvijo niso zadovoljni, po njenem pogosto prihaja do zelo slabe komunikacije med pristojnimi zdravstvenimi ustanovami, zato bi moral biti tako prvi kot naknadni pregled opravljena v isti ambulanti in to na način, da bi imeli v drugo vse potrebne podatke o vzrokih in vmesnem napredku voznika . "Danes o marsikom ne vemo dovolj. Lahko abstinira en mesec in ima dobre telesne izvide ter zgolj na tej podlagi pridobi pozitivno spričevalo. Kot zdravnica pa nimam pravice, da bi o njem pridobila dodatne podatke."

Tako na ministrstvu kot pri agenciji za varnost v prometu (AVP) pravijo, da skušajo nedoslednosti odpraviti. "Že v osnovi je premalo komunikacije med osebnim zdravnikom in specialistom, ki izda zdravniško spričevalo," opozarjajo pri AVP. "Vpogled v zdravstveno stanje kandidata je pomanjkljiv tudi na drugih področjih in ne le pri alkoholu."

Izboljšanje naj bi delno prinesle spremembe zakonodaje.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Zala
    Zala 10:13 22.marec 2016.

    Zakonodajni organ je Parlament in 90 kekcev, ki tam sedi. Komu ni mar ali bolje rečeno, komu od njih je sploh mar kako je zakonodaja napisana? Ali kaj je nelogično? Skoraj nikomur. ........... .............. ........ Ko se je na predlog ...prikaži več pravosodnega ministrstva pripravljala sprememba zakona, ko se je določalo do katerega leta za nazaj se lahko preverja izvor premoženja, so se politični veljaki temu najprej uprli ....... ....... in nato do dneva natančno preračunali datum, da se ne bi ujeli v lastno zanko. ....... ......... Niti slučajno niso bili pripravljeni sprejeti spremembo, da se izvor preiskuje od 1991. In za sprejem zakona se morajo vskladiti predsedniki strank, če ne ni podpore v glasovanju. ...... .......... ........ Bom direktna, zakaj se Janša boji preiskave premoženja za nazaj. Bi njegov brat lahko dokazal s čim je kupoval vse nepremičnine. ................ ..................... A, nič ne de. Tudi povojni poboji so prišli na dan, tudi kupčije z orožjem bodo !

  • Avatar Leon
    Leon 07:54 22.marec 2016.

    Imamo državo KORUPTANIJO , diktaturo prava in akademske srenje .

  • watcher 07:38 22.marec 2016.

    "Imamo pomankljivo zakonodajo". V Sloveniji? Neeeeeeeee.