Avto
8 ogledov

Nevarno početje mladih za volanom

Selfie v avtu Ford
Sebki nevarno prodirajo tudi za volane avtomobilov, evropski mladi vozniki med vožnjo počnejo tudi številne druge neumnosti.

Raziskava, ki jo je znotraj svojega izobraževanja za mlade v sedmih evropskih državah naročil Ford, kaže, da bodo med vožnjo najverjetneje posneli ‘sebek’ britanski vozniki (33 odstotkov), sledijo jim vrstniki v Nemčiji (28 odstotkov), Franciji (28 odstotkov), Romuniji (27 odstotkov), Italiji (26 odstotkov), Španiji (18 odstotkov) in Belgiji (17 odstotkov).

Nemški vozniki prednjačijo pri uporabi aplikacij, družabnih omrežij ali spletnih strani (35 odstotkov) za volanom, le nekaj manj jih na ta način tvega v Veliki Britaniji (32 odstotkov), nekoliko nižji (a še vedno prevelik) je delež mladih voznikov s tovrstnim nevarnim početjem v Belgiji (26 odstotkov), Romuniji (25 odstotkov), Franciji (23 odstotkov), Italiji (21 odstotkov) in Španiji (8 odstotkov).
Skoraj vsi romunski vozniki so priznali, da so že fotografirali za volanom (97 odstotkov), sledijo jim nemški (55 odstotkov), britanski (43 odstotkov), belgijski (41 odstotkov), francoski (41 odstotkov), italijanski (40 odstotkov) in španski (32 odstotkov) mladi vozniki.

Na Twitterju celo posebne oznake

Letos se je po Evropi zgodilo kar nekaj prometnih nesreč s hudimi poškodbami in celo s smrtnimi izidi, za katere se je izkazalo, da so se vozniki tik pred trčenjem ukvarjali s snemanjem ‘sebka’. Objava ‘sebkov’ med vožnjo na družabnih omrežjih je povečala tudi število oznak, ki pritegnejo pozornost na tovrstne objave, kot je na primer #drivingselfie.

Fordove ugotovitve kažejo, da snemanje ‘sebka’ voznika zmoti za 14 sekund, preverjanje dogajanja na družabnih omrežjih pa za 20 sekund – v tem času avto pri hitrosti 100 km/h prevozi razdaljo, ki ustreza dolžini petih nogometnih igrišč.

Ločena raziskava, ki jo je v Severni Ameriki izvedla Državna agencija za varnost na avtocestah (NHTSA), je odkrila, da popravljanje pričeske ob opazovanju v vzvratnem ogledalu voznika zmoti za štiri sekunde, ročni vnos telefonske številke v mobilni telefon pa za sedem sekund.

Avtomobilski gigant za varnejše ceste

Ford na področju varnosti presega običajne okvire razvoja bolj varnih avtomobilov, saj veliko pozornosti namenjajo tudi voznikom, še posebej mladim. Tako je njihov program Driving Skills for Life v zadnjih desetih letih vključil že prek 100.000 mladih voznikov, ki so se lahko brezplačno dodatno izobraževali v varni vožnji znotraj varnega zavetja poligonov, tudi s pomočjo nenavadnih vaj, s katerimi so spoznavali, kako pomembno je ohranjati pozornost na cesto.

Komentarjev 2
  • Leon Plemeniti 10:58 05.avgust 2014.

    Delajo selfije medtem ko ropajo po evropi !!!

  • JohnSmith30699 09:42 05.avgust 2014.

    Sebki? Reno?! Wtf! Dej prosim ne s slovenščino bljek, če že potem obstaja beseda za to -- Avtoportret -- !