Avto
555 ogledov

Nevarnost toče: Ne skačite z odejami okoli avtomobila

Poškodbe po toči Jaka Dimc
Veliko voznikov za zaščito vozil poskrbi šele v zadnjem trenutku, ali šele ko začne klestiti toča, za to pa uporabljajo odeje. S tem lahko tvegajo hude poškodbe. če se obeta "huda ura," raje ostanite doma.

Temperature, ki so segled skoraj do 40 stopinj Celzija so razgrele ozračje, po napovedih vremenoslovcev pa predvsem v sredo možni tudi nalivi s točo. Avtomobile preventivno pospravite v garaže ali jih zaščitite že prej, ne šele, ko bo toča že začela padati. Pokrivanje "pleha" z odejami ali kartoni ne odtehta morebitnih hudih telesnih poškodb.

Prekrivanje z odejami pride v poštev le, če nimate druge alternative. Problem pri odejah je poleg nezadostne zaščite tudi v pritrditvi, saj točo in deževje po navadi spremlja tudi veter, ki odejo odnese z mesta namestitve, s čimer izniči raven zaščite, ki jo daje. Še pomembneje je, da pri toči pazite na glavo, vse drugo je popravljivo.

Na trgu številni izdelki

Na trgu je veliko pregrinjal, ki ne omogočajo optimalne zaščite pred točo, predvsem pred veliko točo, ki je danes vse pogostejša. Med zaščitami gre največkrat za ponjavo, ki jo uporabnik po potrebi v slabi minuti razprostre čez karoserijo. Največkrat uporaben material je najlon, pod katerim je všita podloga iz pinjenega polietilena, dražji sistemi pa imajo še mehurčkasto folijo in tylen. Ta namreč dajeta večjo zaščito predvsem pri močnejših padavinah. Na trgu so razširjene tudi že mreže, ki so razprostrte na samostoječi konstrukciji iz aluminija.

Cene zaščite se začnejo pri nekaj deset evrih, kolikor stanejo podloge, ki jih umestimo pod kakršnokoli ponjavo. Cene sistemov, ki že imajo všito podlogo, se gibljejo okoli sto evrov, izdelki po meri pa lahko stanejo tudi več kot 300 evrov. Pri nakupu je treba biti pozoren tudi na sistem pritrjevanja, saj so ponjave rade tarče nepridipravov. Skoraj nobena sicer ne daje stoodstotne zaščite pred tatovi, vseeno pa mora imeti sistem vsaj osnovno zaščito. Mreže na primer imajo varovalo v obliki obložene jeklene vrvi, ki jo po namestitvi preprosto zaprete v vozilo.

Ne biti primitivni in ne ustavljajte pod podvozi

 

Ko vas med vožnjo ujame toča, je ključnega pomena, da vozilo ustavite varno in na za to primernem mestu. Ustavljanje pod nadvozi in v predorih ter na avtocesti je kaznivo in lahko resno ogrozi človeška življenja, tudi vaše. "Če nas med vožnjo zajame hudo neurje, moramo ravnati prisebno," opozarjajo strokovnjaki za varno vožnjo. Zato poskrbite, da bo vaša varnost in varnost drugih v prometu optimalna, preden začnete razvijati ponjavo. Pomembna alternativa pa je še vedno primerno zavarovanje, ki vam lahko prihrani marsikatero skrb in stroške.

Predvsem pa je napačna miselnost, da je ob škodnem primeru z uveljavljanjem zavarovanja veliko dela. Dela je povsem enako, kot če avta nimate zavarovanega, stroški z odpravljanjem pa lahko sežejo tudi močno čez tisoč evrov. Najboljša pa je še vedno kombinacija preventivne zaščite, kot sta ponjava ali garaža, in zavarovanja.

Kasko zavarovanje samo za točo je mogoče skleniti, a so take zavarovalnice redke, saj povečini zavarovanje v paketu vključuje tudi poplavo, plaz, požar in potres (delni kasko). To vas bo stalo med 50 evrov do 100 evrov, odvisno od veliksotnega razreda vozila, pogonskega motorja in paketa zavarovanja ter popustov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.