Avto
85795 ogledov

Neverjetno, kako po novem kradejo gorivo

Shell bencinska črpalka Profimedia
V ZDA so zaznali nenavadne goljufije. Goljufi namreč s pomočjo mobilnega telefona in vmesnika bluetooth pridejo do zastonj goriva.

Upravljavci bencinskih črpalk v ZDA so vse bolj pogosto žrtve sofisticirani tatov goriva. Tatovi namreč s pomočjo vmesnika bluetooth in  mobilnega telefona vdrejo v polnilne postaje na črpalkah in tako ukradejo gorivo. Kljub visokim kaznim za ujete tatove se je predvsem v času visokih cen goriva vse več ljudi pripravljenih  zatekati k takšnim krajam goriva.

Z neke Shellove bencinske črpalke v Detroitu so denimo tatovi na tak način ukradli skoraj 3.000 litrov goriva, s čimer so črpalki povzročili za skoraj 3.000 ameriških dolarjev škode. Lastnik črpalke je za lokalno televizijsko postajo Fox2 povedal, da so preprosto avtomatsko odprli črpalke in točili gorivo.

Shell bencinska črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodal je, da so storilci s pomočjo vmesnika bluetooth na mobilnem telefonu preprosto ugrabili črpalko. Njihov telefon je dejansko deloval kot daljinski upravljalnik, s katerim so si zagotovili prost dostop do polnilne ročke.

Ko pride do takšnega dogodka, so uslužbenci na bencinski črpalki praktično nemočni, saj točenja na "ugrabljeni ročki" ne morejo ustaviti. Edini ukrep za ustavitev takšnega točenja je zaprtje vseh polnilnih ročk z zasilnim stikalom.

Tatu je sicer posnela nadzorna kamera in ga policija išče, vendar ne gre za osamljen primer. Ta način prevare namreč ni nov, ampak se je zgolj spet pojavil. Črpalkarji so sicer na preži in v primeru, da je na črpalki veliko avtomobilov ali nekdo gorivo toči zelo dolgo, preprosto pokličejo policijo. Več pa proti takšnim tatovom ne morejo storiti, pravijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • tamara8 07:13 06.november 2023.

    Potem smo pa baje Slovenci po nekakšni lestvici inteligence naroda daleč pred Američani?

  • McBobo 14:13 05.november 2023.

    Ja štrom ugas mudel madona, a brez telefončkov res ne znate več nič?

  • rd2dmk2 09:44 05.november 2023.

    evo vam privrženci lenobe , takole se krade, če ni gotovine in vse na daljavo. ko bodo pa z vašega računa takole poskrabi žetone ( gotovine ne, ker ga ne bo ) pa ne jamrajte. zdej hitro podpisat zahtevo, da ...prikaži veča se uvede gotovina kot prvo plačilno sredstvo. vse ostalo je opcija za lenuhe in važiče.