Avto
2471 ogledov

Nissan leaf: Z eno stopalko bomo pospeševali in zavirali

Nissan
Nissan bo v začetku septembra predstavil novo generacijo svojega polno električnega modela leaf. Z njo bo predstavil tudi svojo inovacijo e-pedal. Gre za stopalko za plin, ki je lahko hkrati tudi zavora. To ne pomeni, da leaf ne bo imel tudi klasičnega pedala za zavoro.

Gre za tehnologijo, ki so jo pri Nissanu poimenovali e-pedal, s katero lahko voznik tako pospešuje kot zavira, s pomočjo ene same stopalke. Sistem deluje tako, da ko voznik pritisne stopalko za plin vozilo nemudoma silovito pospešuje, ko pa stopalko za plin popušča, pa vozilo zavira. V kolikor povsem spusti stopalko za plin, se vključijo zavore. Pri Nissanu menijo, da lahko voznik z "močno regeneracijo", torej z eno stopalko nadzoruje pospeševanje in zaviranje v 90 odstotkih vožnje, če mora zavirati siloviteje ali v sili, ali pa pri drugih manevrih v sili, pa bo še vedno na voljo klasična stopalka za zavoro.

Voznik sistem e-pedal sicer vključi s pritiskom na stikalo.

Že videno

Vozilo "z enim pedalom" je bilo uvedeno v modelu tesla roadster in v manjši meri tudi v modelu tesla S, kasneje pa tudi v „cenejših“ e-vozilih, kot je BMW i3. Chevrolet bolt EV voznikom omogoča izbiro med bolj običajnim občutkom "samodejnega menjalnika" in močnejšo regeneracijo vožnje z enim pedalom.

Sodeč po razpravi na različnih forumih, izkušenejši uporabniki električnih vozil pravijo, da se je izkazalo zaviranje in pospeševanje z eno stopalko za uporabno, saj zmanjšuje stres med vožnjo in možne zaplete v prometu med zaustavljanjem pred semaforji ali kolonami vozil, torej je tako, postopno zaviranje tudi bolj varno, kot zaviranje z zavoro v zadnjem trenutku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.