Avto
212 ogledov

Norveška bo promet speljala pod vodo

Podvodni tunel
1/3
Youtube
Norveška vlada je predstavila ambiciozni projekt v katerega bo vložila kar 23 milijard evrov. Nameravajo zgraditi plavajoče podvodne tunele s katerimi bi povezali vso državo, v kateri se številni fjordi zažirajo globoko v celino. Številni kraji so z vozili zato dostopni zgolj s pomočjo trajektnih povezav.

Norvežani nameravajo zgraditi številne podvodne tunela od juga do severa Norveške, od Kristiansanda do Troindheima. Tunel, oziroma mreža tunelov, bi bil 30 metrov pod morsko gladino, čas potovanja pa bi z njimi skrajšali za polovico.

Tunel se bo prilagajal plimi in oseki

Na Norveškem že zdaj poznajo podvodne tunele, kar je revolucionarno pri tem projektu pa je to, da bi tunele (dve ogromne cevi z dvema voznima pasovoma) držali pontoni (plavajoči deli), ki bi se usklajevali s plimo in oseko. Vozniki pri tem ne bi občutili razlike v vožnji v primerjavi z vožnjo po običajnih cestah in tunelih.

Zaenkrat gre zgolj za zamisel, saj morajo inženirji svoje projekte še dopolniti in ugotoviti način, kako zgraditi tunele, da ne bi ogrozili plovno pot ladij. Okvirni načrt je, da bi tunel zgradili do leta 2035.

Tukaj si lahko pogledate, kako si Norvežani zamišljajo plavajoče tunele.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.