Avto
119 ogledov

Nosečnice, pripnite se

Zivljenje 20.01.14, nosecnica, avto, foto: shutterstock Shutterstock
Vožnja med nosečnostjo. Ni ovir, če se nosečnica dobro počuti. Kljub trebuhu bodite vedno pripete.

Varnost. "Nosečnice morajo biti za volanom vedno pripete z varnostnim pasom. Spodnji del pasu si morajo namestiti pod trebuh, ne čezenj kot sicer, zgornji del pa naj gre prečno čez telo," svetuje Brane Legan, inštruktor varne vožnje AMZS.

Naj bo po občutku

Legan poudarja, naj se nosečnice, tako kot vsi drugi, pri vožnji zanašajo na svoj občutek, še zlasti tiste, ki imajo vrtoglavico, slabosti, nizek krvni tlak ... "Zdrava nosečnica lahko sicer normalno vozi, dokler se dobro počuti, v zadnjem trimesečju pa je vožnja morda otežena, saj zaradi trebuha težje dosežejo volan," pravi strokovnjak. Paziti je treba le, da vožnja ne traja predolgo, če že, pa naj bodo vmes pogostejši premori.

Ne več kot šest ur

Raziskave so pokazale, da več kot šest ur neprekinjene vožnje poveča tveganje za prezgodnji porod. To velja tudi, če je nosečnica le sopotnica. Dolgotrajne vožnje namreč motijo krvni obtok, poleg tega pa tudi kot sovozniki dejavno sodelujemo pri vožnji. Vožnja z nosečnico naj bo torej mirna, brez večjih pospeševanj, silovitih zaviranj in hitrega ovinkanja. Pomembno je, da se nosečnica počuti udobno in sproščeno. Pri daljši vožnji se vmes ustavite ter se malo sprehodite.

Šest tednov po porodu

Kdaj po porodu pa naj bi nosečnica spet sedla za volan? To je seveda odvisno od vsake posameznice, težavnosti poroda in splošnega počutja. "Ženskam se šest tednov po porodu vožnja sicer odsvetuje, ni pa nikakršne prepovedi. Presodi naj sama, glede na svoje telesne in duševne sposobnosti. Previdni bodite le, če mamica kaže znake poporodne depresije; takrat naj za volan raje ne sede, saj pri vožnji ne bo zbrana in pozorna na promet," svetuje Darija Strah, specialistka ginekologije in porodništva.

Dojenčki raje zadaj

Strokovnjaki priporočajo, da novorojenčka vozite na zadnjem in ne na sprednjem sedežu, saj spredaj preveč moti vašo pozornost. Poleg tega je zadaj ob trčenju manjša verjetnost poškodb. Po potrebi si namestite dodatno ogledalo, da boste otroka spremljali med vožnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.