Avto
93710 ogledov

Nov prispevek ob registraciji avta

denar bankovci Profimedia
Obeta se nov prispevek, ki bi ga vsako leto plačevali ob registraciji avtomobila.

Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanje prehoda na alternativna goriva, ki je v javni razpravi, predvideva uvedbo novega prispevka, ki bi ga plačevali vsako leto ob registraciji vozila. Uvedli naj bi ga leta 2024, njegova višina bo odvisna od velikosti motorja, mase vozila, CO2 emisij in podobno. Koliko bo znašal, bo z uredbo določila vlada, šlo pa naj bi za nekaj deset evrov. Plačevali ga bodo tudi lastniki električnih vozil.

Prispevek za spodbujanje prehoda na alternativna goriva naj bi uporabili za pripravo lokacij in kasneje polnilnih parkov z alternativnimi gorivi. Ne gre le za elektriko, ampak tudi za vodik, utekočinjen naftni in zemeljski plin, bioplin in podobno.

Ideja je, da Eles dobi koncesijo, za gospodarsko javno službo za vzpostavitev in upravljanje parkov velikih moči 300 kW in več, ki bi jih nato na javnem razpisu oddal investitorjem. Eles bo moral zagotoviti zemljišča in priključke, za polnjenje ladij in letal pa jih bodo morala zagotoviti letališča in Luka Koper.

Če prispevka ne bo mogoče uvesti, bo vir za uvedbo teh polnilnih parkov proračun.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • sandi76 09:22 20.september 2022.

    Kot že navedeno mnogokrat , ta vlada ni sposobna ustvariti pogojev za rast gospodarstva, ampak se na krilih mesečnikov ukvarja samo s pobiranjem davkov in uvajanjem novih. To je pač njihov doseg.

  • Pepe007 07:44 20.september 2022.

    Nov davek. Kaka inovativna ideja trenutnih vladarjev. Prepovedati bi bilo treba inovacije pri imenih. Naj bo to davek 35. Ali pa raje v ustavo napišemo, da je davkov lahko samo 10 in naj potem poljubno dvigujejo posamezne % ali absolutne ...prikaži več zneske. Ali pa bodo res inovativni in bodo ohranili ime kot v naslovu in bo "prispevek" kot RTV davek?

  • dusan72 06:11 20.september 2022.

    Nekega dne bo nekomu dopizdilo in bo vzel stvar v svoje roke. Dobiš plačo, obdavčena, kupiš skret papir, obdavčen. Kupiš avto, plačaš davke, pa cestnina pa davki, pa registracija pa davki, pa zavarovnje in spet davki... Pa zdej še ne ...prikaži več prmer izpušne cevi davki, pa mogoče bojo še na moč akumulatorja prišli davki. Samo obdavčijo naj še komentarje, pa lahko še internet ugasnejo.