Avto
2065 ogledov

Nov šok za Britance: brexit bo močno podražil avtomobile

Porsche 718 T Porsche
Porsche je že opozoril britanske kupce, da bo verjetno primoran v primeru trdega brexita močno podražiti avtomobile.

Pri Porscheju so pojasnili, da bi utegnile cene njihovih vozil v primeru propada dogovora Velike Britanije in EU glede pogojev izstopa zrasti za 10 odstotkov. Brexit v veljavo stopi 29. marca, ni pa še znano v kakšni obliki.

Stroški avtomobila Podražitev avtomobilov Avto Podražitev avtomobilov zaradi Brexita: Več vprašanj kot odgovorov

Pri Porscheju informacije navajajo kot "previdnostne", z njimi pa želijo strankam omogočiti, da vnaprej načrtujejo, kaj se utegne zgoditi po izstopu brez dogovora. Stranke, ki so položile depozite na ali pred 17. januarjem, ne bodo prizadete.

Na ta način tudi proizvajalci vozil stopnjujejo pritisk na vlado Therese May, da sprejme dogovor z EU. Skupina Volkswagen, katere del je Porsche, je najbolj dobičkonosen avtomobilski koncern v Združenem Kraljestvu, se boji, da bo trdi brexit poslabšal delovanje avtomobilske industrije, kar bo vplivalo tako na trgovce, tovarne kot dobavitelje.

VW tovarna Še žal jim bo Avto Zgodovinska kriza britanske avtomobilske industrije zaradi brexita?

Honda je ta teden potrdila, da umika tovarno iz Anglije leta 2021 in s tem ukinja tudi 3.500 delovnih mest, Nissan v Sunderlandu ne bo proizvajal naslednjega x-traila, Ford pa je opozoril na hude posledice za svoje tovarne, ki zaposlujejo več kot 7.000 ljudi, če politiki ne bodo preprečili trdega brexita. 

Porsche taycan Porsche Avto Je to šala? Porsche bo svoj električni avto imenoval turbo ...

Porsche je v svojem sporočilu kupcem navedel, da svoje naročilo za novega porscheja ustrezno prilagodijo. 
"Tako kot preostali industrijski sektor potrebujemo celovito sliko glede oblike prihodnjih odnosov med Združenim kraljestvom in EU in to zelo hitro," so zapisali v družbi.

Porsche 718 T Avto Porsche pred koncem leta pokazal novi 718 T

Za razliko od Forda, Nissana in Jaguarja Land Rover, nemški proizvajalec športnih avtomobilov v Združenem kraljestvu nima proizvodnih operacij in uvaža vsa svoja vozila iz držav EU. Porsche je lani v svetovnem merilu dobavil rekordnih 256.255 avtomobilov, kar je štiri odstotke več kot leta 2017. Gre tudi za posledice rasti na največjih trgih, Kitajske in ZDA.

Združeno kraljestvo je bilo tradicionalno eden od največjih Porschejevih trgov v Evropi. Še posebej priljubljeni na Otoku so modeli porsche 911, macan in cayenne. Cena za macana se začne pri slabih 53 tisoč evrih, zdaj pa bi se utegnil podražiti na dobrih 58 tisočakov

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.