Avto
521 ogledov

Nova policijska vozila bodo imela dobro skrite modre lučke

Provida policija radar Saša Despot
Na policiji so pričeli pospešeno uresničevati napovedi, da bodo letos na novo oblekli policiste in poskrbeli za menjavo dobršnega dela iztrošenega voznega parka. V minulih dneh sta bila tako objavljena razpisa za dobavo posebnih vrst uniform in delovne obleke ter razpis za dobavo skupaj kar 305 vozil.

Pri vozilih pa bodo običajne enote morale še potrpeti, saj povečini ne gre za klasična polepljena patruljna vozila, temveč v največji meri za na zunaj čisto običajna civilna vozila, ki pa so prilagojena policijskemu delu z različnimi predelavami in prikrito montažo policijske svetlobne in zvočne signalizacije. Med temi vozili, ki jih je v celotnem razpisu skupaj blizu 200, bo med drugim kar 60 klasičnih petvratnih (kombilimuzinskih) avtov, ki morajo biti dobavljeni v temni barvi. 

Različne enote bodo dobile še druge vrste vozil, od limuzin do kombilimuzin in karavanov, dostavnikov in kombijev, poleg nekaj zmogljivih terenskih vozil pa kupujejo celo pick-up. 

Iz maric bo težje pobegniti

Med vozili gre omeniti 35 novih "maric" s posebej pripravljenim prostorom za prevoz do štirih pridržanih oseb. Tako mora biti prostor za prijete prilagojen za zvočni in video nadzor, zagotovljeno mora biti primerno zračenje in gretje, uporabljeni materiali morajo preprečevati samopoškodovanje, hkrati pa se mora notranjost enostavno čistiti. Da ne bi prijete osebe pobegnile, naj bo vgrajen opozorilnik za odprta vrata prostora za pridržane.

Med iskanimi vozili je še pet močnih limuzin (vsaj 140 kW, 4x4, športno podvozje), primernih za vgradnjo sistema provida za nadzor prometa. Obarvana bodo v temno modro ali srebrno oz. sivo barvo. 

Med drugimi vozili, ki jih iščejo, so še kombiji za prevoz psov, prikolice za konje in 26 motornih koles, ki pa jih glede na specifikacije (prostornina, kardanski prenos) ponudi zgolj BMW. 

Za potrebe prevoza oseb, varnostnega spremstva in varovane osebe policija nabavlja tudi srebrni kombi z vsaj 140 kW motorjem in 4x4 pogonom, v katerega bo šlo sedem oseb, sedeže pa mora biti mogoče prilagajati, da bodo potniki obrnjeni drug proti drugemu. Glede na specifikacije takšni vozili lahko ponujata le Mercedes-Benz (V 250 d 4MATIC) in Volkswagen (caravelle 2,0 TDI 4MOTION).

Vsi avtomobili naj bi bili dobavljeni do pozne jeseni letos. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 09:57 20.oktober 2016.

    Nova policijska vozila bodo imela dobro skrite modre lučke ? Policija si izmišlja vedno in vedno neke nove dodatke ........zakaj ne bi kar kupili ROBOCOPE in DRONE ,potem bi lahko sedeli v pisarnah in jih daljinsko upravljali .

  • Ludvik Miholic 20:04 27.marec 2016.

    ganste rji vse dobijo navaden delavec nima niti za kruh kruha mu pa itak dajo AVSTRIJCI

  • Božidar Dinič 13:19 27.marec 2016.

    da jih neboste fasali z vodnim topom ali šokerjem ko boste delali nered na karitasom ali rdečem križu