Avto
77668 ogledov

Nove ležeče ovire kaznujejo arogantne voznike

Ležeči policaj Shutterstock
Špansko podjetje Badennova je razvilo poseben tip ležeče ovire, ki je velik korak naprej v primerjavi s predhodniki vseh barv in tipov.

Ta ležeča ovira je napolnjena s tekočino, ki »nagrajuje« počasnejše voznike, torej voznike, ki upoštevajo predpise o omejitvi hitrosti. Tovrstni vozniki prečkanja ovire sploh ne bodo čutili, saj se v tem primeru poravna s cesto.

Po drugi strani pa voznike, ki vozijo hitreje od dovoljenega, čaka veliko presenečenje. V ležeči oviri se spremeni gostota tekočine, zato se obnaša kot »normalna« ovira na poti.

Ta material je zelo prilagodljiv in odporen na udarce. V Badennovi poudarjajo, da so ležeče ovire že namestili v javnih garažah, prvo zunanjo poskusno oviro pa so postavili v Villanovi de Tapia. Do zdaj so prejeli zanimanje za nakup tudi iz Izraela in Nemčije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • munja 09:22 22.oktober 2023.

    In komu se imamo zahvaliti za te ovire na cesti - arogantnim kretenom, ki ne upoštevajo nič. Če bi se vsi vozili normalno, tega ne bi bilo.

  • Pepe007 19:32 21.oktober 2023.

    Na cesti same nastajajo luknje in ovire. Namerno jih ne bi smeli delati. Za preprečevanje prehitre vožnje je primeren radar.

  • bojan88 12:56 21.oktober 2023.

    Odlična ideja in rešitev. Zakaj tega ne uzakonimo povsod? Zdaj reševalno vozilo pred vsako oviro ustavi, čas vožnje do urgence se podaljša za polovico...