Avto
62880 ogledov

Posneti na radar: Čez koliko časa bomo na dom dobili kazen o prehitri vožnji?

Radar hitrost prehitra vožnja merilnik hitrosti Policija
Včasih nepričakovano, drugič pa na trnih vozniki in voznice doma čakajo, ali so storili prekršek za prehitro vožnjo, jih je ujel radar ali koliko prehitro so vozili in kakšna kazen jih čaka? Koliko časa traja mučno čakanje na morebitno položnico? Preverili smo.

Rok, koliko časa lahko preteče od zaznave kršitve s tehničnimi sredstvi do začetka prekrškovnega postopka, je določen v Zakonu o prekrških. Ta med drugim določa, da postopka o prekršku zoper varnost cestnega prometa, ki je bil ugotovljen s tehničnimi sredstvi in storilec s kršitvijo ni bil seznanjen, ni dopustno začeti, če od dneva storitve prekrška preteče več kot 30 dni. "Z drugimi besedami, prekrškovni organ mora v 30 dneh začeti postopek o prekršku," so nam odgovorili na Mestni občini Ljubljana (MOL), a pojasnjujejo, da je njihov cilj, da je prvi dokument (bodisi plačilni nalog, če je lastnik vozila fizična oseba, bodisi Zahteva za posredovanje podatkov, če je lastnik pravna oseba) izdan v roku sedmih dni po zaznavi prekrška.

V Kopru medobčinsko redarstvo zaznane prekrške z radarskim merilnikom dnevno obdeluje ter vsakodnevno izdaja plačilne naloge kršiteljem. Isto vprašanje smo poslali tudi na medobčinsko redarstvo Skupne občinske uprave občin Gorenjske, kjer so odgovorili le, da je plačilni nalog kršiteljem vročen v zakonitem roku. So pa dodali, da se vsak prekršek prekoračitve hitrosti v skladu z veljavno zakonodajo vodi posebej, zato lahko kršitelj dobi več plačilnih nalogov v istem obdobju. Enak odgovarjajo v Kopru.

Odgovor smo prejeli tudi s strani Skupne občinske uprave, ki jo je konec leta 2019, z namenom skupnega opravljanja določenih strokovnih in razvojnih nalog, ustanovilo 18 občin širšega mariborskega območja. Občine ustanoviteljice so: Mestna občina Maribor, Občina Benedikt, Občina Cerkvenjak, Občina Duplek, Občina Hoče-Slivnica, Občina Kungota, Občina Lenart, Občina Lovrenc na Pohorju, Občina Miklavž na Dravskem polju, Občina Pesnica, Občina Rače-Fram, Občina Ruše, Občina Selnica ob Dravi, Občina Starše, Občina Sveta Trojica, Občina Sveta Ana, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Občina Šentilj. Od ustanovitve Skupne občinske uprave v letu 2019 so redarji MR imeli samo po en merilni dan v treh občinah. Merilni dan v vsaki občini je trajal sedem ur.
Če je kršitelj v obdobju sedmih ur storil več prekrškov, torej v primeru, da ga je samodejna merilna naprava zaznala večkrat, je na dom dobil več plačilnih nalogov, za vsak prekršek posebej. Kar zadeva rok za izdajo dokumenta, se držijo 30 dnevnega zakonskega roka. 

Superradar merilnik hitrosti | Avtor: Urad za meroslovje Urad za meroslovje

Lahko dobite tudi več kazni hkrati

Na MOL pa odgovarjajo, da, če je voznik v istem dnevu večkrat prekoračil hitrost, bo o vseh prekrških praviloma obveščen s plačilnimi nalogi, ki so izdani istega dne. "Občasno do takih situacij pride, sploh v primeru samodejnih merilnih naprav, ki so nameščena na v ohišjih. Če je vozilo najprej izmerjeno ob prihodu, kasneje pa še ob odhodu, govorimo o dveh različnih prekrških, ne glede na to, da je lokacija ista. Pravno gledano gre namreč za dva različna dogodka, ki se obravnavata vsak zase, kar pomeni, da sta izdana dva plačilna naloga. Enako velja tudi, če se vozilo mimo samodejne merilne naprave istega dne pelje večkrat in ob tem (vsakič) prekorači hitrost," pojasnjujejo na MOL.

Vprašanja smo naslovili tudi na slovensko policiji, kjer uporabljajo prenosne (lasarske) merilnike hitrosti, stacionarne radarje za stacionarno merjenje hitrosti, ki so v času merjenja pritrjeni na stojala oziroma vgrajeni v ohišja ali podobne naprave za fiksiranje položaja in pa radarske merilnike hitrosti vgrajene v vozila, ki hitrost vožnje merijo v gibanju (tako imenovana provida vozila).

Avtocestna policija radar merilnik merjenje hitrosti varnostna razdalja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Zaznane in ugotovljene kršitve lahko policisti sankcionirajo na kraju kršitve ob ustavitvi kršitelja, ali pa opravljajo tako imenovane meritev hitrosti brez asistence policijske patrulje in takrat so na podlagi veljavnih določil Zakona o prekrških policisti dolžni začeti postopek v 30 dneh, saj je bila kršitev ugotovljena s tehničnimi sredstvi," pojasnjujejo v policiji in dodajajo, da zasledujejo cilj, da se tovrstne kršitve obdelujejo čim bolj tekoče, ker "želimo, da je kršitelj v čim krajšem času seznanjen s storjeno kršitvijo. V praksi zato v večini primerov lastniki vozil plačilni nalog oziroma obvestilo o ugotovljeni kršitvi po poti prejmejo v nekaj dneh."

Slovenska policija prekoračitve hitrosti opravlja tudi s provida vozili. Trenutno poseduje 17 službenih vozil z vgrajenimi radarskimi merilniki hitrosti (provida) in so vsa vozila razporejena za izvajanje meritev hitrosti tudi na avtoceste in hitre ceste. Glede vprašanja, koliko kršitev na mesec policija ugotovi s tovrstnimi službenimi vozili, pa podatkov nismo prejeli, saj ne vodijo podatkov glede na vrsto merilnikov s katerimi kršitev prekoračene hitrosti zaznavajo.

Kako hitro kazni pošiljajo Hrvati?

Zanimalo nas je tudi, koliko časa bomo čakali na kazen, če nas radar med prehitro vožnjo posname na Hrvaškem. Iz hrvaškega Ministrstva za notranje (MUP) zadeve so nam odgovorili, policija nadzoru hitrosti vozil namenja veliko pozornosti, saj je posledica prehitre vožnje skoraj polovica smrtnih žrtev v prometnih nesrečah v Republiki Hrvaški.

Merilnik hitrosti radar | Avtor: Andrej Leban Merilnik hitrosti Andrej Leban

"Ministrstvo za notranje zadeve uporablja sodobne naprave za nadzor hitrosti premikanja vozil, ki so po svojih tehničnih lastnostih povsem v koraku z EU in svetom. Večina merilnih naprav ima poleg funkcije merjenja hitrosti tudi funkcijo samodejnega odčitavanja registrske tablice vozil v prekršku (ANPR). Fiksni radarji imajo večtarčni fotoradarski sistem (FRS), ki omogoča merjenje hitrosti več vozil hkrati. Prav tako imajo fiksne radarske naprave možnost premikanja naprave z ene lokacije na drugo (v drugo ohišje). Večina naprav v realnem času pošilja posnete zapise na centralni strežnik MUP," odgovarjajo.

Fiksne naprave za nadzor/merjenje hitrosti premikanja vozil so enakomerno razporejene in nameščene na celotnem ozemlju Republike Hrvaške, torej enakomerno v vseh policijskih upravah (županijah). Motorno vozilo v prekršku se lahko posname v smeri vstopa ali izstopa (obe smeri vožnje), odvisno od tega, v katero smer je obrnjena fiksna naprava, ter podnevi ali ponoči, to je ob zmanjšani vidljivosti (dež, sneg). Kot so nam pojasnili na MUP je trenutno na območju Republike Hrvaške nameščenih 115 fiksnih naprav za nadzor/merjenje hitrosti gibanja vozil, medtem ko je nameščenih skupno 363 ohišij/omaric, torej lokacij, kjer so same naprave nameščene. Omenjene naprave za merjenje hitrosti so zelo pogosto prestavljene na drugo mesto in v drugo ohišje/omaro.

Poleg tega imajo 250 ročnih laserskih naprav z in brez video snemanja, 90 kosov stacionarnih radarskih naprav in okoli 40 osebnih vozil, opremljenih s sistemi za nadzor hitrosti, t.i. "prestreznik" Omenjene naprave se vsakodnevno v največji meri uporabljajo pri nadzoru prometa, tako na avtocestah kot tudi na drugih cestah, odvisno od razpoložljivosti policistov in v skladu z njihovimi drugimi obveznostmi pri izvajanju delovnih nalog. Naprave se uporabljajo na odsekih vseh avtocest v Republiki Hrvaški, največ kršitev pa ugotavljajo na ravnih odsekih avtoceste A-3 (Bregana-Zagreb-Lipovac), A-6 (Zagreb-Reka) in avtoceste A. -1 (Zagreb-Ploče-Karamatići ).

provida radar | Avtor: PU Maribor PU Maribor

"Glede obravnave prekrška in dostave dopisa za storjeni prekršek in ob upoštevanju dejstva, da se vprašanje nanaša na dostavo v Republiko Slovenijo ugotavljamo, da je to praviloma v 15 dneh do dveh mesecih od od trenutka ugotovitve prekrška, lahko pa tudi dlje, odvisno od števila ugotovljenih kršitev ali zaradi drugih objektivnih razlogov," pa so nam na MUP odgovorili na vprašanje, koliko časa bomo čakali na obvestilo o prekršku, ki smo ga storili na ozemlju Republike Hrvaške.

Prav tako poudarjajo, da so roki za pregon prekrškov predpisani v Zakona o prekrških, ki določa, da pregon prekrška zastara po štirih letih oziroma treh letih za prekrške, za katere je pooblaščeni tožilec dolžan izdati prekrškovni nalog.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Skias 11:37 29.julij 2023.

    30 dni pa se imamo za tako napredne 😂 lep primer so Združeni Arabski Emirati. Dubaj poznamo vsi! Tam dobiš sporočilo o prekršku hmm max 30 minutah skratka isti dan in so tudi druge države ne samo Emirati, ki poznajo to.

  • Idioti 11:30 29.julij 2023.

    Tehnologija je danes takšna , da bi preko računalnika sam računalnik moral začeti postopek pisanja obvestila in obveščanje voznika v 2 dneh . Nikakor pa ni pošteno čakati na obveščanje 7 dni , kajti ljudje se vozijo po istih poteh ...prikaži večh vsak dan in posledično izgubiš vozniško v enem tednu , pa si prekoračil - pazi nevede , si spregledal - zaradi 20km preveč ! Vsak kmetavzar danes postavlja kamere , vozniki pa morajo gledati na cesto in ne na števec. Sploh pa se števca ne vidi , ko sije močno sonce

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:52 29.julij 2023.

    Če se voziš po omejitvah- nikoli