Avto
282 ogledov

Nove registrske tablice čez pol desetletja

Registrska tablica Žurnal24 main
Z današnjim dnem bi moralo biti prepovedana izdaja registrskih tablic z žaljivimi oznakami, starodobna vozila pa bi morala odslej imeti lastne tablice. A po štirih letih od uveljavitve pravilnika znova preložitev novih pravil.

Pravilnik o registraciji motornih in priklopnih vozil je prišel v veljavo že leta 2011, ko se je pod njega podpisal takratni prometni minister Patrick Vlačič. Že takoj na začetku pa je predvidil, da se bosta dve novosti, posebne registrske označbe za starodobna vozila in nova pravila glede izdelave registrskih tablic po želji lastnika, pričeli uporabljati šele februarja 2013. A nato je prišla prva zakasnitev, tako da naj bi pravila stopila v veljavo 15. oktobra 2014. Prejšnji minister za infrastrukturo Samo Omerzel pa je v svojih zadnjih dneh na položaju podpisal novo spremembo, s katero se uveljavitev štiri leta starih pravil prestavi še za dve leti - na 19. oktober 2016.

In kaj je razlog, da bodo nekatera določila pravilnika uveljavljena več kot pol desetletja kasneje in pod že četrtim ministrom Petrom Gašperšičem (vmes še Zvonko Černač), če se bo seveda do takrat obdržal na položaju? 

"Preložitev datuma začetka uporabe registrskih tablic za starodobna vozila in določb glede registrskih tablic z izbranim delom oznake za približno dve leti ... je posledica pomanjkanja finančnih sredstev, potrebnih za nadgradnjo programa za evidenco registriranih vozil (MRVL)," so za zurnal24 pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

In kaj naj bi prinesle spremembe?

S 4. februarjem 2013 bi za starodobna vozila (30 let in več z ustreznim certifikatom) uvedli posebne registrske tablice, ki bi se od običajnih ločila po kombinaciji črk "MV" namesto teritorialne oznake. Grbi in ostale kombinacije črk in številk bi ostali isti. 

Glede registrskih tablic po naročilu pa neuveljavljeni člen pravilnika jasneje določa pravila, kaj sme in česa ne sme biti na tablici, med drugim bi bili prepovedani tudi neprimerni izrazi ali kombinacije, ki bi lahko pomenile žaljivo vsebino. Tako pa glede naročenih tablic še vedno velja pravilnik iz leta 2005, ki temu ni dajal nobene pozornosti.

Cena naročenih zasoljena

Naročenih tablic je sicer le dober odstotek vseh oziroma okoli 15.800, natančne statistične evidence zaradi pomanjkanja sredstev na ministrstvu zadnje mesece ne vodijo. Se pa za takšne tablice odloča malo ljudi tudi zaradi cene, saj kot piše na spletni strani ene od upravnih enot, "stranka ob naročilu plača sedemkratno ceno za par registrskih tablic, torej 132,79 evrov, ob prevzemu pa, še dvakratno ceno tablic, ki jih prevzema, torej 37,94 evrov za par oziroma 56,91 za komplet treh tablic."

Komentarjev 4
  • zombi 23:04 01.april 2015.

    In kdo bo odločal o žaljivosti?. Recimo KP HL lahko za okostenelega birokrata pomeni tudi Kamela Primorska Hoče Lulat. Pa bo to zanj žaljivo. Mogoče bo namesto kamele pomislil še na kaj drugega.

  • sivka 22:44 15.oktober 2014.

    Duško odseli se

  • Dušan Jan 18:35 15.oktober 2014.

    Prav imaš - tudi državo plačujemo, pa imamo zapornike v politiki.