Avto
39 ogledov

Nove vinjete, poostren nadzor

dars vinjete nadzor avtoceste Saša Despot
Po petkovi uveljavitvi letnih vinjet za 2013 bodo cestninski nadzorniki Darsa začeli poostrene nadzore v okolici večjih mest - Ljubljane, Kopra, Maribora, Kranja, Novega mesta in Celja.

Nadzor nad uporabo vinjet se izvaja na počivališčih, bencinskih servisih, izvozih s cestninskih cest, pa tudi med samo vožnjo. Po pojasnilih Deana Polca z Darsa lahko namreč nadzorno vozilo zapelje pred vozilo, ki ga želi ustaviti, ter ga s svetlobno tablo in modrimi lučmi pospremi na varno mesto, kjer opravi postopek nadzora.


Polc je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da bo nadzora na cestninskih postajah v prihodnje vse manj, saj Dars ruši betonske otoke in je zaradi zagotavljanja prometne varnosti nadzor uporabe vinjet mogoč le izjemoma.

Cestninski nadzorniki so lani zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet izdali skupno skoraj 44 tisoč plačilnih nalogov. Število kršiteljev se iz leta v leto zmanjšuje. V letu 2011 je bilo izdanih 49 tisoč plačilnih nalogov, leta 2010 jih je bilo 51 tisoč, leta 2009 nekaj manj kot 52 tisoč, v drugi polovici leta 2008, odkar so vinjete v uporabi, pa skoraj 16 tisoč.

dars vinjete nadzor avtoceste  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Med kršitelji je največ tujcev, se pa struktura kršiteljev spreminja tudi glede na sezono. V večini primerov pa so prekrškarji tisti, ki sicer poznajo način cestninjenja v Sloveniji (to pričajo na vetrobranskem steklu nalepljene vinjete iz predhodnih obdobij), a se namerno izogibajo plačilu cestnine in tvegajo vožnjo brez vinjete. Ponarejenih vinjet medtem ni več na trgu.

Cestninski nadzorniki Darsa na mestu prekrška vozniku izrečejo kazen v višini 300 evrov. Po zakonu o prekrških je kazen v primeru, da je poravnana v osmih dneh po pravnomočnosti plačilnega naloga, znižana na polovico. O višjih globah, med 300 in 800 evri, v posameznem primeru odloča pristojno sodišče.

Izvršni direktor Darsa za področje cestninjenja Bojan Banfi poudarja, da se denar iz naslova glob v celoti steka v državni proračun. Dars sicer po njegovih besedah vodi pogovore z vlado, da bi del tega denarja dobili nazaj, in sicer za stroške izvajanja cestninskega nadzora. Pogovori še tečejo, pravi Banfi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.