Avto
355 ogledov

Tatovi vinjeto izrežejo skupaj s steklom

Ukradena vinjeta Facebook
Na spletu je zaokrožila fotografija, na kateri so tatovi vinjeto skupaj s steklom izrezali iz vetrobranskega stekla vozila. Tovrstne kraje so potrdili tudi na policiji.

Izrezano vinjeto je moč s pravilnim postopkom nepoškodovano odstraniti s stekla, so nam pojasnili pri podjetju Carglass, specializiranem za popravilo ali zamenjamo avtomobilskih stekel na vozilih.

Marjan Koler iz Službe za komuniciranje pri Darsu pravi, da je vinjeta, tudi če se jo v celoti odstrani iz vetrobranskega stekla, zaradi fizikalnih lastnosti uporabna le še kratek čas, ponovno nalepljene vinjete pa kontrolorji med pregledi hitro prepoznajo. Dars lahko na podlagi sporočene serijske številke ukradene vinjete pri nadaljnjih postopkih izsledi izvor in tako sodelujejo z organi pregona.

Koler pojasnjuje, da lahko v primeru izdaje nadomestne vinjete, vlagatelj zahtevka vinjeto odda na steklu, vendar z vsemi ostalimi zahtevanimi dokazili.

Policija o tovrstnih primerih obveščena

Iz Policije so za zurnal24.si pojasnili, da ne vodijo evidenc kaznivih dejanj na način, da bi bilo mogoče pridobiti točno število primerov tatvin vinjet, ki so že nalepljene na vetrobransko steklo. Po preverjanju po policijskih postajah je bila PU Ljubljana obveščena vsaj o treh primerih tatvin vinjet v mesecu januarju 2013. V dveh primerih so storilci poškodovali vetrobransko steklo in izrezali del stekla, kjer se je vinjeta nahajala v enem primeru pa so storilci najprej razbili steklo na vozilo ter nato na nepojasnen način vinjeto odlepili.

Policija opozarja, da se vlomi v vozila izvršujejo ne glede na dnevni čas. Najpogosteje se storilci odločijo za kaznivo dejanje, če v vozilu opazijo vrednejše ali tehnične predmete (navigacijske naprave, prenosni računalniki, torbice,...) Uporabnikom vozil zato svetujejo, da, če je le mogoče,
vozila parkirajo na osvetljenih mestih, da z vidnega mesta pospravijo vse predmete (če tudi vozilo zapustijo za krajši čas). Glede vinjet pa priporočajo, da imajo shranjen račun nakupa in "talon" vinjete.

Pri policiji še opažajo, da večina vozila nima tovarniško vgrajenega prostorskega varovanja notranjosti vozila (za primer vloma v vozilo) zato priporočajo vgradnjo le-tega oz. nadgradnjo že obstoječega alarmnega sistema.

Komentarjev 4
  • Unknown 20:48 28.januar 2013.

    citiram" Glede vinjet pa priporočajo, da imajo shranjen račun nakupa in "talon" vinjete."aja kaj ap izjava da mora biti talon vedno prisoten v avtu če te ustavi kontrola .. če ga imam doma plačam kazen ... torej če ...prikaži veče ti storilec sune vinjeto odpre še predal in wala račun + talon .. če računa in talona v avtomobilu nimaš ti pa Dars kontrola povzroča sitnosti ob kontroli ... da ne omenjam kazni ...

  • Žan Javornik 15:31 28.januar 2013.

    ker je pa tole tak fail slika, photo shop expert :D

  • Gregor Bevc 15:04 28.januar 2013.

    Eden izmed pogojov za povračilo vrednosti nakupa vinjete je: " odstranjena vinjeta ali del stekla z vinjeto" Kar pa v tem primeru ni mus da je ukradena... ali pač... :)