Avto
16751 ogledov

Novi avtomobili na slovenskih cestah v letu 2020

Audi e-tron Saša Despot
Avtomobilsko leto 2020 bo morda najbolj pestro avtomobilsko leto do zdaj. To razkrivajo tudi novosti. Mi smo jih zbrali na enem mestu.

Leto 2020 bo minili v znamenju elektrifikacije. Tako velikega števila novih, 100-odstotno električnih novosti, do zdaj še ni bilo. Številne znamke bodo sploh prvič ponudile električni model, večina pa bo imela v ponudbi elektrificirane modele, se pravi vsaj hibride (mehke ali prave) in priključne hibride. Na enem mestu smo zbrali nove in prenovljene modele, ki bodo zapeljali na slovenske ceste v letu 2020.

Audi

Audi bo s februarjem predstavil prenovljenega A5. Maja bo na ceste zapeljal drugi v seriji električnih vozil e tron, tokrat bo to atraktivni e tron sport back. Največja novost bo na sporedu junija, ko prihaja povsem novi A3, septembra pa bo sledila še limuzinska različica modela A3. Audi bo leto zaključil s prenovljenim športnim terencem Q5.

 | Avtor: Audi Audi
Audi e-tron sportback | Avtor:

BMW

Pestro paleto novosti bo na trg pripeljal tudi nemški konkurent Audija, BMW. Leto 20202 se bo začelo z M8 Gran Coupe (januar), več novosti pa je pričakovati na pomlad, ko prihajajo elektrificirani različici X3 in X1, in sicer X3 xDrive30e in X1 xDrive25e. Večja novost bo serija 2 Gran Coupé, zanimivo pa bo tudi na področju športnih izvedenk, saj prihajajo BMW X5 M / X5 M Competition in BMW X6 M / X6 M Competition in tudi BMW M2 CS. V drugi polovici leta sledita še BMW serije 3 Touring plug-in hibrid in povsem električni športni terenec iX3. Kaj pa za ljubitelje BMW motociklov? Že v prvem kvartalu leta lahko pričakujemo F 900 R, F 900 XR in S 1000 XR, kasneje pa še R 18. BMW omenja še dva povsem električna modela, ki pa naj bi bila na voljo leta 2021, in sicer BMW i4 in iNEXT.

BMW M8 gran coupe | Avtor: BMW BMW
BMW serija 2 gran coupe | Avtor: BMW BMW
BMW iX3 | Avtor: BMW BMW
BMW iNext | Avtor: BMW BMW

Citroën

Citroën je za letos pripravil vsaj dve pomembni novici, prva je prenovljeni C3, ki ga lahko pričakujemo meseca maja, junija pa sledi priključno hibridni športni terenec C5 aircross PHEV. Največja novost prihaja konec leta oziroma v začetku leta 2021, to je povsem novi C4.

Citroën C5 aircross hybrid | Avtor: Citroën Citroën

Dacia

Romunski proizvajalec vozil v lasti Renaulta za 2020 ne napoveduje modelskih novosti, bo pa v začetku leta kupcem na voljo omejena serija proud na modele sandero, duster, lodgy in logan MCV

DS

Pomembna novica je, da bodo na slovenske ceste zapeljala tudi vozila premijske znamke koncerna PSA, DS. V Ljubljani bodo prihodnje leto odprli tudi povsem novi salon vozil, ki bo prinesel drugačno prodajno izkušnjo, saj bo salon izstopal že z videzom. Na slovenske ceste bosta zapeljala dva modela DS, oba bosta ponudila tudi elektrificirano izkušnjo. Najprej pričakujemo lansiranje modela DS 3 crossback, nato pa še DS 3 crossback E-tence (100-odstotno električno vozilo) in večji DS 7 crosssback E-tesne 4x4 (gre za priključni hibrid s štirikolesnim pogonom).

DS3 crossback | Avtor: DS DS
DS 7 crossback | Avtor: DS DS

Fiat

V prihodnjem letu je predvidena predstavitev električne različice fiata 500. Premierno bo razkril na avtomobilskem salonu v Ženevi, predviden prihod na slovenski trg pa je jeseni 2020. Električni fiat 500 bo dimenzijsko večji ter opremljen z najsodobnejšimi varnostnimi in infotelematskimi sistemi znamke Fiat. Fiat 500 bo na voljo tudi v različici mehkega hibrida. Prav tako jeseni prihajata prenovljena modela panda in tipo. Prenovljena bo notranjost in zunanjost. Prihaja tudi električni ducato.

Ford

Pri modrem ovalu konec prvega kvartala pričakujejo povsem nov SUV puma, malo kasneje pa še ford kuga, ki se dimenzijsko umešča nad pumo. Kuga bo tudi priključni hibrid, prav tako model custom PHEV. Kasneje v letu bodo pri Fordu uvedli tudi blagi hibrid EcoBoost Hybrid - mHEV na modelih fiesta in focus.

Ford puma | Avtor: Ford Ford
Ford kuga | Avtor: Ford Ford

Honda

V prvi polovici leta lahko pričakujemo povsem novi jazz, ki bo na voljo kot hibrid, v drugi polovici leta pa prihaja 100-odstotno električni model honda E.

Honda jazz | Avtor: Honda Honda
Honda E | Avtor: Honda Honda

Hyundai

Pri Hyundaiju bodo z novostmi začeli v februarju, ko prihaja povsem novi i10. Aprila ali maja sledi prenovljeni i30 tako v kombilimuzinski petvratni različici kot v karavanski wagon različici n fastback. Konec poletja lahko pričakujemo prenovljeni SUV santa fe, ki bo tudi hibrid. Septembra prihaja novi i20, takoj za njim pa prenovljeni i30 N-Line in prenovljena kona - vključno s hibridno različico HEV in tudi športno N-line. November bo rezerviran za novi tucson, tudi ta bo imel hibridno različico, konec leta pa sledi še priključno hibridni santa fe.

Hyundai i10 | Avtor: Hyundai Hyundai

Jaguar

V drugem kvartalu leta bo predstavljen prenovljeni F-type, F-pace pa bo na voljo kot priključni hibrid. V tretjem kvartalu leta sledi še E-pace z 1,5-litrskim trivaljnim bencinskim motorjem, E-pace bo tudi priključni hibrid, konec leta pa sledita še hibridni izvedenki modelov XE in XF.

 | Avtor: Jaguar Jaguar

Jeep

Največja novost bo model gladiator, ki bo v Evropi na prodaj pozno jeseni. Od aktualne ponudbe bodo modeli renegade, compass in wrangler postali priključni hibridi.

 | Avtor: Jeep Jeep

Kia

Kia bo v naslednjem letu v Sloveniji predstavila skupno devet novih ali prenovljenih različic modelov, med katerimi bo največja novost pomladni prihod povsem novega sorenta. Kia namerava v prihodnjih mesecih predstaviti elektrificirane pogone ostalih obstoječih in prihodnjih modelov. K nam bosta spomladi najprej zapeljala karavanski ceed SW in križanec XCeed kot priključna hibrida, z dosegom do 58 kilometrov na elektriko. V Slovenijo ob začetku novega leta v omejeni količini po nekaj letih ponovno prihaja električni Soul (e-Soul). Stinger je bil nadgrajen z 2.0 T-GDI motorjem (maj 2020), niro bo na voljo kot električni model, priključni hibrid in hibrid, avgusta prihaja prenovljeni picanto, in tudi rio. Prenove bo deležen tudi stonic (oktober).

 | Avtor: Kia Kia
 | Avtor: Kia Kia

Land Rover

Večina modelov Land Roverja, tisti, ki jih še niso, bo deležna priključno hibridnih različic. Aprila prihaja land rover defender, ki b otudi priključni hibrid, prav tako eeoque, ki bo na volj otudi z 1,5-litrski trivaljnim bencinskim motorjem. Tudi velar b opostal priključni hibrid, prav tako discovery sport, ki bo na voljo tudi z omenjenim trivaljim motorjem. Zadnja novost v 2020 bo hibridni discovery.

Land rover defender | Avtor: Land Rover Land Rover

Lexus

Lexusova edina novost najavljena za zdaj za leto 2020 bo atraktivni kabriolet LC, ki ga na cestah pričakujemo meseca avgusta.

 | Avtor: Lexus Lexus

Mazda

Japonski proizvajalec vozil za februar pripravlja manjšo prenovo mestnega modela mazda2. Manjše prenove bo deležen tudi CX-3, predvidoma avgusta, avgusta pa bo tudi slovenska predstavitev povsem električnega MX-30.

Mazda MX-30 | Avtor: Mazda Mazda

Mercedes-Benz

Januarja bo na slovenske ceste zapeljal nov kompaktni model, ki v kabini ponuja do sedem sedežev - GLB. Aprila prihajata še dva nova športna terenca GLE kupe in GLA. Junija bo velika novost model GLS, prihaja pa tudi prenovljeni vito. Prenove bo deležna tudi družina razred E, najprej limuzina in karavan, nato pa konec leta še kupe in kabriolet.

 | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

 | Avtor: Mercede-Benz Mercede-Benz
 | Avtor: Mercede-Benz Mercede-Benz
 | Avtor: Mercede-Benz Mercede-Benz

Mini

Mini bo na pomlad k nam pripeljal 100-odstotno električnega mini electric, istočasno pa bo na prodajo tudi športni mini john cooper works GP v omejeni seriji 3.000 vozil.

Mini cooper SE | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Mitsubishi

Prva novost bo nova generacija mestnega vozila space star, v drugi polovici leta pa prihajata nova suva, novi DGE (engelberg tourer) kot priključni hibrid  in novi NSE, ki bo prav tako priključni hibrid.

 | Avtor: Mitsubishi Mitsubishi
 | Avtor: Mitsubishi Mitsubishi

Opel

Meseca marca prihaja 100-odstotno električna različica corse in tudi grandland kot priključni hibrid. Maja prihaja še prenovljena insignia, septembra pa električni vivaro-E.

Opel corsa | Avtor: Opel Opel
Opel grandland X hybrid4 | Avtor: Opel Opel
Opel insignia | Avtor: Opel Opel

Peugeot

Januarja na slovenski trg prihaja nova generacija peugeota 208, sočasno prihaja tudi 100-odstotno električni e-208. Februarja sledi povsem novi 2008, ki bo istočasno prav tako na voljo kot 100-odstotno električni model. Sredi leta sledijo priključni hibridi 508/508 SW in 3008, jeseni pa sledi prenova za modela 3008 in 5008. Za jesen pri Peugeotu napoveudjejo tudi električni expert. Čisto na koncu leta prihaja še poslastica v obliki 508 PSE (Peugeot Sport Engineered).

Peugeot 208 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Peugeot e-208 | Avtor: Peugeot Peugeot
Peugeot 2008 | Avtor: Peugeot Peugeot
Peugeot 508 in 508 SW hybrid | Avtor: Peugeot Peugeot
Peugeot 3008 hybrid4 | Avtor: Peugeot Peugeot

Porsche

Najbolj pričakovana novost bo model taycan, prihajajo pa še 992 Turbo, 992 Turbo S, Cayenne GTS, proti koncu leta 992 GT3, 992 Targa in Taycan Cross Turismo.

Porsche taycan | Avtor: Porsche Porsche

Renault

Januar je rezerviran za električni zoe in captur, slednji bo od junija na voljo tudi kot priključni hibrid. Tudi clio junija prihaja kot klasični hibrid. Maja prihaja prenovljeni talisman, junija pa prenovljeni megane (oba faza 2). Septembra prihaja že prenovljeni megane v različici priključnega hibrida, prihaja pa še različica kangoo LGV. Zadnja novost prihaja decembra, to bo električni twingo.

Renault captur | Avtor: Renault Renault
Renault ZOE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Seat

Aprila prihaja novi leon, tako kombilimuzina kot karavanski ST, junija sledi športna cupra leon, avgusta pa prenovljena ateca. Novembr bo rezerviran za cupro formentor, zadnji pa k nam prihaja 100-odstotno električni el-Born.

Seat leon | Avtor: Seat Seat
Seat el-born | Avtor: Seat Seat
Smart

Že v prvem kvartalu leta bomo lahko spoznali povsem električnega smarta po prenovi.

 | Avtor: Smart Smart

Suzuki

V letu 2020 naj bi Suzuki začel s prodajo dveh novih modelov, ki bosta plod sodelovanja s Toyoto. Več podrobnosti o tem kdaj in kako se bo modeloma reklo, pa nam slovenski uvoznik še ne more potrditi.

Škoda

Aprila prihaja nova generacija octavie, tudi kot karavan (combi). Julija prihajata še priključno hibridna octavia iV in RS iV. Oktober je rezerviran za model scout v različica RS, CNG (plin), mHEV (blagi hibrid).

škoda, škoda octavia, škoda fabia, škoda scala, vw golf | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Toyota

Začelo se bo aprila z modelom proace city/proace city verso. Največja novost prihaja septembra, to bo povsem novi aygo, RAV4 pa bo na voljo kot priključni hibrid. Oktobra prihaja še športni GR yaris. November je rezerviran za blago prenovljeni hilux, konec leta oziroma v začetku leta 2021 pa sledi še model highlander.

Toyota RAV4 plug-in hybrid | Avtor: Toyota Toyota

Toyota yaris | Avtor: Toyota Toyota
 | Avtor: Toyota Toyota

Volkswagen

Prva novost bo električni e Up, ki prihaja februarja, prav tako kot novi golf. Maja bo na prodaj T-Roc cabrio, junija pa težko pričakovani 100-odstotno električni model ID.3. Zgodaj jeseni prihaja prenovljeni arteon, tudi v različici shooting brake, septembra bo prenovljne tudi tiguan. Oktobra prihaja še povsem novi caddy. Novembra sledi karavanski golf variant, novembra pa drugi 100-odstotno električni model iz družine ID, tokrat ID.4.

volkswagen golf, golf VIII, volkswagen, id.3 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič
Volkswagen T-roc cabriolet | Avtor: Volkswagen Volkswagen
VW ID.3 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Volvo

Švedi so predstavili kopico novih motornih različic s sistemom za manjše izpuste, ki bodo mesto našli v modelih aktualne ponudbe od XC40 do XC90.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.