Avto
1827 ogledov

Novi fiat 500 na elektriko in s ceno prek 30 tisočakov

Fiat 500 Fiat
Fiat je predstavil povsem novo generacijo svojega najbolj priljubljenega modela. Gre le na elektriko.

Kar 13 let je Fiat izdeloval dosedanjo generacijo svojega ikoničnega modela 500, ki se je zaradi svojega "fičo" retrostila tako vsidral v srca kupcev širom po Evropi. Lani je bil to kljub letom še vedno drugi najbolj prodajan mini avtomobil v Evropi, takoj za svojo sestrično pando. 

320 km dosega, novih 80 km v 5 minutah

Zdaj pa je bila predstavljena nova generacija fiata 500, ki je storila predvidljiv korak. Imenuje se "novi 500." Novi 500 bo gnan le še na elektriko, njegov doseg pa bo konkretnih 320 kilometrov. Imel bo 87-kilovatni elektromotor (116 KM) in 42 kWh baterijo. Ker bo polnilec avta zmogel prenos moči vse do 85 kW, bo na ultrahitri polnilnici po petih minutah polnjenja avto že imel dodatnih 50 kilometrov dosega, izpraznjen pa bo do 80 odstotkov napolnjenosti dosegel po 35 minutah, piše Automotive News Europe. Na domači 7,4 kW polnilnici bo avto za polno baterijo potreboval šest ur. 

Končna hitrost avta je 150 km/h.

Fiat 500 | Avtor: Fiat Fiat

Oblikovno je novi 500 zelo podoben dosedanji generaciji, kar pa ne čudi. Povsem nova pa je notranjost, ki je zdigitalizirana, izgubila je del svojega retro izgleda, zato pa ima novi volan le dve prečki.

V merah je novinec za šest centimetrov daljši od predhodnika in sedaj meri 3,6 metra. Je tudi nekoliko širši in višji, malce daljša je medosna razdalja. Postavljen je na spremenjeno platformo FCA, ki jo izkoriščata tudi fiat panda in lancia ypsilon, a ima za razliko od obeh le dvoje vrat. 

Cena 37.900 evrov ni končna

Fiat 500 bo vsaj na začetku na prodaj le v Evropi. Izdelovali ga bodo v domači tovarni Mirafiori v Torinu, medtem ko so dosedanjega izdelovali na Poljskem. Proizvodnja je že stekla, na polno bodo stroji delali od poletja, ko se bo začela tudi dobava kupcem.

Na razpolago bo več posebnih različic in tudi model z mehko streho. Prva edicija z imenom prima in bogatejšo opremo bo stala 37.900 evrov. Julija bodo prestavili cenejšo različico, a ob predstavitvi so pri Fiatu poudarili, da 500 "ni in ne bo" najcenejši avto v svojem segmentu.

Vseeno upajo, da jih bodo prodali 80 tisoč na leto.

Fiat 500 | Avtor: Fiat Fiat

Fiat je pred leti že izdeloval električno različico modela 500, a je v Evropi ni prodajal. Še več, takratni vrhovni šef FCA Sergio Marchionne je kupce pozival, naj ga ne kupujejo, saj da imajo z vsakim izdelanim avtom globoko izgubo. Časi so se vmes spremenili, danes praktično vsi proizvajalci, ki vztrajajo v segmentu malih mestnih avtov, razmišljajo le še elektriki. Nedavno je Renault najavil električno različico twinga, prihaja mala električna honda, ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • stromar 13:47 04.marec 2020.

    hvala za takšno ceno, Ko bo 12t eur kot Eup in citygo, potem bo zanimiv