Avto
51 ogledov

Novi S-max bo nadzoroval delovanje srca

Ford S-max concept
1/15
Ford
Ford bo v Frankfurtu predstavil koncept nove generacije pri nas priljubljenega družinskega enoprostorca S-max, ki bo do zob oborožen z novimi tehnologijami, tudi za nadzor delovanja srca potnikov.

Koncept je zasnovan za evropski trg, na prihod serijskega modela pa bomo morali počakati do prihodnjega leta. S-max je bil prvič predstavljen leta 2006, Ford pa je do danes prodal kar 350.000 modelov. S-max je bil vzrok, da je Ford privabil nove kupce, ki prej niso prisegali na njihovo znamko vozil.

Oblika je nova. Prve fotografije koncepta razkrivajo družinski obraz z veliko zračno režo. Zadaj so ozki žarometi, ki nekoliko spominjajo na limuzinsko različico focusa. Za pogon so izbrali povsem novi štirivaljni 1,5-litrski motor iz družine EcoBoost.

Novi in izboljšani sistemi

Ford S-max concept | Avtor: Ford Ford
S-Max concept je opremljen z najnovejšimi tehnologijami. Fordova napredna tehnologija za komunikacijo iz avta v avto omogoča pogovor iz vozila s podobno opremljenimi vozili za opozarjanje v primeru bližanja voznika po napačnem pasu na avtocesti, ali če se je vozilo ustavilo na potencialno nevarnem kraju, denimo v nepreglednem ovinku na cesti. Fordov sistem inteligentne zaščite s preprečevanjem naleta ugotovi, da se pred vozilom nahaja pešec in če je trčenje neizogibno, samodejno zavira. Napredna različica sistema za pomoč pri parkiranju z možnostjo ostrega bočnega parkiranja, pomočjo pri zapuščanju parkirišča in opozorilnikom nasprotnega prometa predstavlja naslednjo generacijo Fordove tehnologije parkiranja, ki zmore nadzirati krmiljenje, izbiro vozne prestave ter gibanja naprej in nazaj, ter vozniku z opozarjanjem na bližajoča se vozila pomaga pri zapuščanju parkirišča.

Pri Fordu niso pozabili niti na najnovejšo različico večpredstavnostnega sistema Sync za lahkotno povezljivost in upravljanje bluetooth naprav, opremljen je tudi z brezžičnim dostopom do interneta, ter sistem MyFord touch, ki omogoča upravljanje nekaterih funkcij z za dotik občutljivim zaslonom ali prek govornih ukazov. Tehnologia vitkih sedežev omogoča, da se sedeža v tretji sedežni vrsti v dno zložita z enim samim potegom.

Senzorji merijo srčni utrip

Ford S-max concept | Avtor: Ford Ford


Fordov EKG-sedež s spremljanjem srčnega utripa beleži voznikov srčni utrip in daje dolgoročne podatke o delovanju srca, ki bi jih bilo sicer treba spremljati v zdravstvenih centrih, ter s funkcijo Ford SYNC nudi možnost priklopa za opozarjanje oddaljenega zdravstvenega delavca na nenavadno delovanje ali lahko celo sproži sisteme aktivne varnosti, da v nujnem primeru prevzamejo nadzor. Sistem za spremljanje ravni sladkorja v krvi, povezan s funkcijo Ford SYNC, bi lahko opozoril starše na morebiten akutni napad sladkorne bolezni pri otroku, ki bi spal na zadnjem sedežu.

V centralni konzoli bo velik ekran, na katerem bo voznik lahko na delu ekrana spremljal podatke o vozilu, oziroma podatke navigacije, sopotnik pa bo na drugem delu ekrana gledal film ali nanizanko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.