Avto
22901 ogledov

Novi test zimskih gum 2018/2019 - katere so najboljše?

Zimska guma Profimedias
Narejeni so strokovni testi za zimske gume sezone 2018/2019. Katere so najboljše? Pri katerih kakovost ne upraviči cene? In ali se poceni gume splačajo?

Bliža se tisti čas leta, ko bo treba preobuti avtomobile v za nizke temperature in snežne padavine primerne pnevmatike. Zakonsko je meja, ko morajo biti avtomobili opremljeni z zimsko opremo (zanjo obvezen je znak snežinke na obodu), postavljena na 15. november, vendar izkušnje zadnjih let dokazujejo, da je smiselno o nakupu in menjavi gum razmišljati že veliko prej. 

Kupcem so v poplavi različnih izdelkov lahko zelo v pomoč testi zimskih pnevmatik. Eden najbolj uveljavljenih je test, ki ga slovenski AMZS opravlja skupaj z drugimi evropskimi avtoklubi, kot sta ADAC in ÖAMTC.

Gume Zaskrbljujoče Avto 30 bralcev prepričali, zakaj na avto namestiti zimske pnevmatike

Letos so testirali skupaj 28 pnevmatik v dimenzijah 205/55 R16 in 175/65 R14. Posebno pozornost so namenili oprijemu pnevmatik na mokrem cestišču, v snegu in ledu. Kakovost je seveda pomembna, kot vedno pa se mora potrošnik vprašati, ali pri zimski gumi išče odlične zmogljivosti v zaostrenih razmerah ali pa mu je bolj pomembna dolgotrajnost in razmerje kakovost-cena. Premium znamke še zdaleč niso nujno najboljša izbira, čeprav se čisto na vrh tokrat ni uspelo prebiti nobeni "ljudski" znamki.

Opel trening zimske vožnje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Dimenzija 205/55 R16 (91 H)

Zelo uporabljan tip v nižjem srednjem razredu: audi A3, BMW 1, citroën C3, C4, hyundai i30, kia ceed, mercedes A, B, peugeot 2008, 207, 307, 308, renault megane, scenic, seat leon, škoda octavia, toyota auris, volkswagen golf, passat, touran ...

Najvišjo oceno so prejeli v vrstnem redu tri gume premijskih znamk, ki pa so tudi cenovno med najdražjimi:

Continental WinterContact TS 860
Goodyear UltraGrip 9 
Dunlop Winter Response 2

Kot primerne so se po vrstnem redu izkazale naslednje pnevmatike, ki pa imajo med lastnostmi kakšno slabost:

Kleber Krisalp HP 3
Michelin Alpin 5
Nexen Winguard SnowG WH2
Fulda Kristall Control HP 2
Vredestein Snowtrac 5
Bridgestone Blizzak LM 001 Evo
Nokian WR D4
Yokohama BluEarth Winter V905
Kumho WinterCraft WP51
Giti Winter W1
Pirelli Cinturato Winter

Večina navedenih pnevmatik sodi v isti cenovni razred, med njimi pa je tudi Michelinova, ki je najdražja od vseh testiranih pnevmatik.

Zimske gume pnevmatike Primerjava Avto Kako se zimska obutev obnese v poletni vročini

Zgolj kot zadovoljivo so letos na testu zaradi slabosti na suhi cesti ocenili pnevmatiko Semperit Speed-Grip 3, medtem ko se je pnevmatika Nankang Snow SV-2 ni zaslužila pozitivne ocene zaradi zelo slabih lastnosti na mokrem in snegu. Proizvajalec sicer pravi, da je v času po opravljenih testih na trg že dal novo generacijo modela.

Zimska vožnja | Avtor: Profimedias Profimedias

Dimenzija 175/65 R 14 T

Gre za tip pnevmatik za manjše avtomobile. Uporabljajo jih citroën C2, ford fiesta, hyundai i10, kia picanto, mazda 2, mitsubishi colt, peugeot 206, renault thalia, twingo, seat mii, škoda citigo, toyota yaris, volkswagen up ...

Najvišjo oceno sta prejeli v vrstnem redu:

Continental WinterContact TS 860
Dunlop Winter Response 2

Kot dobre z rahlimi slabostmi pri tej ali oni testirani kategoriji so bile ocenjene še pnevmatike:

Firestone Winterhawk 3
Nokian WR D4
Goodyear UltraGrip 9
Debica Frigo 2 
ESA+Tecar Super Grip 9
Sava Eskimo S3+
Vredestein Snowtrac
Pirelli Cinturato Winter

Tudi v tem razredu ocen najdemo pnevmatike z dna in vrha cenovne lestvice, zato spet ne velja pravilo, da mora biti dobra pnevmatika draga.

Ponovila se je zgodba glede dveh najslabših proizvajalcev. Semperit Master-Grip 2 je dobila le zadostno oceno zaradi težav na suhi cesti, medtem ko je Nankang Snow SV-3 na snegu in mokrem varnostno odpovedal in je dobil negativno oceno.

Vulkanizer AMZS test 2016/2017 Avto Najboljše zimske gume ta hip so ...
Komentarjev 2
  • Pepe007 08:56 29.september 2018.

    V naslovu sta letnici narobe. Verjetno gre za sezono 2018/19