Avto
16763 ogledov

Zakaj v Srbiji odslej ne vozite niti 1 km/h več prehitro

Srbija in avtocesta JP Putevi Srbije
Pozor, odslej v naši soseščini pozorno spremljajo hitrost voznikov.

Vsi vozniki, ki potujete v Srbijo, bodite sedaj še bolj pozorni na spoštovanje hitrostnih omejitev na tamkajšnjih avtocestah. V državi so namreč zagnali sekcijsko merjenje hitrosti. Sistem preračunava povprečno hitrost, ki jo je voznik dosegal za pot med dvema cestninskima postajama.

Sistem je zelo dosleden in bo kaznoval vse, ki vozijo hitreje od dovoljenih 120 km/h, je napovedal direktor tamkajšnje policije Vladimir Rebić. Tolerance torej ni, kaznovani boste že, če bo izračun pokazal, da ste vozili s povprečjem 121 km/h, navaja besede prvaka tamkajšnje policije B92.

Rebić je ob tem izrazil ponos, da je Srbija edina v  regiji, ki je vzpostavila takšen učinkovit sistem nadzora hitrosti brez velikih vložkov. 

Slovenija 30.10.2013 avtocesta, avtomobili, voznja, hitrost, cesta, promet; foto Polom z radarji! Avto Polom naprednih meritev hitrosti na naših avtocestah!

Kako so se Srbi izognili pravdanju z vozniki

Policija prehitre voznike s stalno navzočnostjo kaznuje sproti kar na čelnih postajah, s čimer se izogiba predvsem zapletenim nadaljnjim postopkom v zvezi s tujci. Ostalim, ki avtocesto zapuščajo na stranskih cestninskih postajah, pri čemer gre v prvi vrsti za domačine, pa bodo pošiljali domov obvestila o prekršku s pozivom, da lastnik v osmih dneh sporoči policiji podatek, kdo je v času kršitve upravljal z njegovim vozilom. Če se lastnik ne bo odzval, mu grozi kazen v višini do 1.000 evrov zaradi izogibanja odgovornosti. 

Pričakovati je, da bodo v prihodnje vozniki veliko pogosteje "počivali" na poti skozi Srbijo, saj bodo tisti prehitri želeli povprečno hitrost zmanjšati s postankom na počivališčih. A tamkajšnja policija bo tako kot doslej še naprej uporabljala tudi civilna vozila z nadzornim sistemom, ki jih pri nas poznamo po imenu provida. 

Kot je znano, si v Sloveniji že dlje časa zaman prizadevamo za vzpostavitev sekcijskega merjenja zaradi pravnih ovir. Policija želi rešitev, ki bi omogočala visokoavtomatizirano obdelavo kršitev po zgledu nekaterih zahodnoevropskih držav, ne glede na to, od kod prihaja lastnik vozila in kdo je v času kršitve dejansko sedel za volanom. Dogovora s pravosodnim ministrstvom še ni. 

Cestninska postaja Log Pripravite se Avto Pripravite se, maja naše avtoceste potrebujejo posebno vrlino voznikov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • robert01 10:08 29.april 2018.

    zanimivo da so pri nas za vse pizdarije krivi kamioni ko se pa kdo vozi po prehitevalnem 90 ali 100 je pa ok da ga se z kamionom gre prehitet

  • maresem 08:17 29.april 2018.

    To ni namen varnosti, ampak lupljenja voznikov - legalna kraja.

  • ode 07:19 29.april 2018.

    Nepotrebno opozorilo. V tujini Slovenci in drugi slovenski državljani itak vedno vozimo strogo po predpisih.