Avto
1992 ogledov

Kako voznike sprijazniti z usodo

Prometna tabla Andrej Leban
Da bi bili vozniki zaradi del na cestah bolj potrpežljivi in razumevajoči.

Direkcija za infrastrukturo je na podlagi preteklih izkušenj posodobila navodila za zaporo državnih cest, ki jih morajo upoštevati projektanti in izvajalci del. Spremembe se nanašajo na ustreznejši način obveščanja voznikov o vrsti in dolžini zapore.

Po novem je sedaj v elaboratu lahko predvidena tudi izdelava tabel z obvestili voznikom o zapori, so za Žurnal24.si pojasnili na Direkciji za infrastrukturo, ki jo še vedno vodi Damir Topolko, čeprav je premier Marjan Šarec od pristojne ministrice Alenke Bratušek že pred časom zahteval njegovo zamenjavo. 

Table z ustreznimi obvestilnimi napisi bodo morale biti obvezne, če bo izpolnjen eden od štirih pogojev:

  • kadar gre za popolno zaporo brez obvoza za čas 30 min ali več,
  • kadar gre za popolno zaporo z obvozom, ki pomeni bistveno podaljšanje poti,
  • kadar gre za popolno zaporo z obvozom na cesti s PLDP 7.500 vozil/dan ali več,
  • kadar gre za delno zaporo, pri kateri se zapre vsaj en vozni pas, na cesti s PLDP 15.000 vozil/dan ali več.

Če bo investitor neke prenove direkcija za infrastrukturo, torej v primeru obnove glavnih državnih cest, potem bodo odslej uporabljali tudi tablo, na kateri je datum začetka in predviden konec zapore odseka. Primer takšne table je spodaj levo. 

Obvestilne table o zapori | Avtor: DRSI DRSI

Posodobili so tudi pravila, kdaj je koncesionar zavezan k obveščanju lokalnega prebivalstva o zapori  na "lokalno običajen način". 

Kot eden najbolj svežih primerov novosti, ki je že v uporabi, je obveščanje voznikov o delni  zapori na Delavskem mestu v Kranju, saj so obvestilne in ustrezne obvozne usmerjevalne table za tovorni promet postavljene že na avtocesti, prav tako so nanizane na vseh glavnih cestah v okolici gorenjskega središča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.