Avto
3066 ogledov

Ob premiku ure vožnja še posebej nevarna

Prometna nesreča, mercedes na ograji CZR Domžale
Premikanje ure je krivo za tragedije na cestah, v raziskavi ugotavljajo ameriški znanstveniki. Največ nesreč s smrtnimi primeri se po izsledkih raziskave zgodi ravno med premikom ure na letno računanje časa.

Znanstveniki so analizirali podatke o 732.835 prometnih nesrečah, ki so se zgodile med leti 1996 in 2017 ter ugotovili, da je tveganje, da boste udeleženi v prometni nesreči največja v tednu, ko premaknemo ure na računanje poletnega časa. Odstotek za prometno nesrečo je po ocenah Američanov večji za šest odstotkov.

Ford focus karavan econetic Raziskava Avto Raziskava: Stroški električnih proti stroškom bencinskih in dizelskih avtomobilov

bosch, opazovanje voznika, kamera, voznikova nepozornost, asistenčni sistemi | Avtor: Bosch Bosch

To bi v teoriji pomenilo, da, če ne bi premikali ure, bi na leto preprečili smrt 28 oseb, so zapisali v časopisu Current Biology.
"Gre za popolnoma novo ugotovitev," pravi vodja raziskave dr. Celine Vetter iz Univerze Colorado Boulder in dodaja: "Učinki so kratkoročni, kar pomeni, da se tveganje za prometne nesreče po približno enem tednu vrne na letno povprečje," pravi dr. Vetter in dodaja, da bi omenjene kratkoročne učinke na prometno varnost lahko izničili s tem, da ne bi več premikali urnega kazalca iz zimskega na poletni čas.

Mobilnik med vožnjo Raziskava o Slovencih Avto Raziskava, kaj vse počnejo Slovenci z mobilniki med vožnjo

Avtorji raziskave navajajo, da bi se lahko v zadnjih 22 letih statistično gledano izognili 626 nesrečam od 8959 nesreč. "Prestavljanje ure ima lahko spremembe na funkcije človeka, saj je bioritem porušen," še pojasnjuje znanstvenica. 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.