Avto
77 ogledov

Raziskava, kaj vse počnejo Slovenci z mobilniki med vožnjo

Mobilnik med vožnjo Profimedias
Preventivna akcija proti uporabi telefona med vožnjo je dala zaskrbljujoče podatke o razširjenosti uporabe mobilnikov za volanom. In to še za vse kaj drugega kot telefoniranje!

Z agencije za varnost v prometu (AVP) so sporočili, da so rezultati ankete med vozniki in voznicami glede uporabe mobilnih telefonov med vožnjo "zaskrbljujoči", saj večika večina voznikov med vožnjo redno uporablja mobilnik, "pri tem pa se ne zavedajo, da je to primerljivo, kot če bi vozili s kar 0,8 promila alkohola v krvi, ali da med pisanjem SMS sporočila kar 4 krat manj gledajo na vozišče, kot pri nemoteni vožnji."

V zadnjem tednu januarske akcije o ozaveščanju nevarnosti uporabe mobilnikov je AVP s spletnim anketiranjem med naključnimi polnoletnimi državljani Republike Slovenije, ki imajo vozniški izpit in redno vozijo, izvedla prvo analizo uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Mladi brez zavor, malce starejši zaradi posla

V anketi je sodelovalo tisoč voznikov, med njimi dobrih 56 odstotkov žensk in dobrih 43 odstotkov moških vseh starosti. Anketirani so v veliki meri izobraženi, oziroma imajo opravljeno srednjo šolo (43 odstotkov) ali študij (skoraj 39 odstotkov), vozniško dovoljenje pa imajo v povprečju 24 let in med vožnjo preživijo dobro uro dnevno.

Med vožnjo telefone uporablja kar 75 odstotkov voznikov, bodisi za klice oziroma pogovore, bodisi za pisanje SMS sporočil in pregled socialnih omrežij, ugotavljajo pri AVP. Tri četrtine (74 odstotkov) jih med vožnjo telefonira, ena tretjina (30 odstotkov) pregleduje socialna omrežja, sedem odstotkov si zapisuje beležke, opomnike in podobno, pet odstotkov jih brska po spletnih straneh, trije odstotki uporabljajo mobilne aplikacije, poleg tega pa skoraj desetina (9 odstotkov) telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo.

Pogovori med vožnjo v povprečju trajajo 5 minut, pisanje ali pregledovanje sporočil vzame 3 minute, za pregled socialnih omrežij pa vozniki porabijo 4 minute.

Posebej je uporabi mobilnih telefonov v prometu naklonjena mlajša generacija, pa tudi vozniki srednje starosti, predvsem zaradi poslovnih razlogov.

Del anketiranih je sicer navedlo, da se med telefoniranjem, pisnjem SMS sporočil in drugem početju ustavijo na "primernem mestu", a so med to šteli tudi semaforje, zapornice, prometni zamašek ... 

AVP hrabri, da je bila januarska preventivna akcija dobro opazna, oglasi proti uporabi mobilnikov med vožnjo pa so ostali v spominu anketirancev, saj jih je 55 odstotkov dalo obljubo, da "v prihodnje tega ne bodo več počeli."

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Skippy 20:52 05.marec 2016.

    Če je vožnja enako nevarna kot alkohol, zakaj potem 10x nižja kazen? Ali alkohol ali telefon očitno nista tako nevarna.