Avto
89 ogledov

Vlada z novimi izračuni glede cen vinjet

Vinjeta Saša Despot
Vlada je na Twitterju sporočila, da bodo preložili odločanje o podražitvi vinjet in cestnin na prihodnjo sejo, do takrat pa bo opravila dodatne izračune in usklajevanja.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je po seji vlade povedal, da je o predlogu dviga cen vinjet tekla "resna debata", da pa ni še nič dokončno odločenega. Kot je dejal, bo podrobnosti in morebitne sprejete odločitve ministrstvo pojasnilo v prihodnjih dneh, ker danes "ni pravi čas za to".

Vlada bi morala na današnji seji predvidoma obravnavati spremembe uredbe o cestninskih cestah in cestnini ter izdati soglasje k novemu ceniku za uporabo cestninskih cest. Omenjena dokumenta med drugim določata ceno vinjet in cestnin za tovorna vozila, po neuradnih informacijah pa naj bi bila sprememba cene občutna, in sicer naj bi letna vinjeta za osebna vozila po novem stala 110 evrov.

Letna vinjeta za osebne avtomobile trenutno stane 95 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov, motoristi pa morajo za letno vinjeto odšteti 47,50 evra, za polletno 25 evrov in za tedensko 7,50 evra.

Vožnja po avtocesti cenejša kot pri sosedih?

Spremembe naj bi doletele tudi cestnine za tovorna vozila za posamezne odseke avtocest in hitrih cest. Slovenija je pomembna tranzitna država, tovorni promet po slovenskih cestah pa je zelo gost.

V preteklosti so se večkrat pojavljala opozorila, da sorazmerno nizke cestnine v primerjavi s sosednjimi državami Sloveniji ne omogočajo ustreznih prihodkov iz tega naslova in povečujejo privlačnost prevoza tovora po cestah v primerjavi z železnicami, kar prispeva tudi k večjemu onesnaževanju.

Najti vzdržen model servisiranja cest

Spremembe cestnin pa gre razumeti tudi v sklopu reševanja problematike visoke zadolženosti Družbe za avtoceste v RS (Dars). Na Darsu so nedavno zapisali, da je eden od ukrepov za zagotovitev vzdržnega dolžniškega bremena tudi takšna cenovna politika pri cestninah, ki bo omogočala vzdržen model servisiranja dolga v prihodnje.

Prihodek od prodaje vinjet je v prvih petih mesecih letos znašal 80 milijonov evrov. Prodaja vinjet za osebne avtomobile je bila letos nekoliko večja kot lani. V prvih petih mesecih je bilo prodanih odstotek več letnih (784.645) in mesečnih vinjet (166.075) kot v enakem obdobju lani, tedenskih pa pet odstotkov več (1,01 milijona). Podatki za prvo polletje bodo znani prihodnji teden, so povedali na Darsu.

Komentarjev 61
  • Johan Spohan 18:28 08.avgust 2013.

    Ja koga pa naj volim saj so vsi sami lopovi - banda iz rdeče prefarbana v leve in desne fašiste.

  • graff 08:23 19.julij 2013.

    Vinejte sploh ni potrebno dražiti, ker so že sedaj predrage, nujno naj se podraži cestnina za težka tovorna vozila, ki skozi Slovenijo najbolj uničujejo naše ceste, ki jih plačujemo mi, Slovenci davkoplačevalci..

  • Ronald Reagan 18:10 18.julij 2013.

    ne samo to...če bi pocenil za 10€ bi vsi mediji in vstajniki zagnali hrup ker jemlje DARSu...