Avto
116296 ogledov

Od 1. novembra velika novost na naših avtocestah

Avtocestna policija prehitevanje tovornjakov slonje dirke Anže Petkovšek
Uvaja se nov režim po celotnem avtocestnem križu.

S 1. novembrom bo omejitev prehitevanja vozil, težjih od 7,5 tone največje dovoljene mase, veljala po vsem avtocestnem križu, vključno s hitrimi cestami.

Omejitev bo v veljavi med 6. in 18. uro, so za Žurnal24 pojasnili na Darsu.

Gre za novost, s katero se razširja omejitev, ki je bila na začetku leta najprej uvedena na avtocesti A1 med Šentiljem in Koprom. Večina voznikov tovornih vozil omejitev spoštuje, kar pripomore k bolj pretočnim avtocestam, so v preteklosti ugotavljali na Darsu, enako pa so potrdili tudi na policiji.

Od 1. novembra 2021 bo prepoved prehitevanja tovornih vozil, težjih od 7,5 tone največje dovoljene mase, veljala povsod na omrežju avtoceste in hitrih cest: A1, A2, A3, A4, A5, H2, H3, H4, H5, H6 in H7.

"Voznike tovornih vozil pozivamo k spoštovanju postavljene prometne signalizacije, saj bo avtocestna policija lahko sankcionirala nepravilno prehitevanje."

Dars

Potrebnih več kot 1.200 znakov

"Tako kot na A1 bo določena s prometnim znakom prepovedano prehitevanje za tovorna vozila z dopolnilnima tablama, ki sta sestavni del prometnega znaka. Do 1. novembra 2021 do družba Dars v ta namen postavila skupno približno 750 prometnih znakov in dopolnilnih tabel oziroma pripadajoče signalizacije."

Omenjeni znaki se bodo pridružili okoli 470, ki že stojijo na relaciji odseka A2.

Tovornjaki bodo podnevi lahko še vedno prehitevali na odsekih, kjer so trije prometni pasovi, torej tudi pas za počasna vozila. Prehitevanje bo dovoljeno tudi v nočnem času.

Avtocestna policija provida | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na Darsu so prepričani, da bo ukrep prispeval k večji varnosti in pretočnosti prometa. "Težka tovorna vozila s prehitevanjem namreč ne bodo zavirala prometnega toka na prehitevalnem pasu, saj je ta namenjen samo prehitevanju."

"Tudi slovenski avtoprevozniki pod okriljem GZS in OZS, s katerimi imamo redna delovna srečanja, so ukrep pozdravili."

Ne le tovornjakarji, tudi avtomobilisti prepogosto pozabljajo, da je levi vozni pas ("prehitevalni") namenjen zgolj prehitevanju, sicer pa morajo - ob upoštevanju varnostne razdalje - voziti po desnem. Izjema je zgoščen promet.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 11
  • porko2 05:16 24.oktober 2021.

    Kje je policija? Turisti tudi pridejo čez mejo v SLO in vozijo brez prižganih luči. Ali jih ne bi morali policaji na meji opozoriti?

  • porko2 05:13 24.oktober 2021.

    Zanima me, kje je ta avtocestna policija. Vsako jutro šleperji prehitevajo in delajo kolone na primorki. Me zanima če se tudi v Italiji tako obnašajo.

  • David_Boyle 16:07 22.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦