Avto
13405 ogledov

Pomembna obvezna novost pri zvoku avtomobilov

električni avtomobili Anže Petkovšek
S 1. julijem stopa v veljavo pomembna novost pri zvoku vozil.

Električna vozila morajo biti z današnjim dnem opremljena s posebno tehnologijo za oddajanje zvoka, če vozilo vozi počasneje od 20 km/h. Velja za vsa na novo homologirana vozila. Marsikatero je ta sistem uporabljalo že doslej.

Kot veleva nova evropska zakonodaja, morajo električni avti ali hibridni avti, ko vozijo le na električni pogon, zaradi zaščite pešcev, kolesarjev in drugih ranljivih udeležencev, oddajati akustični signal. Ta ne sme biti tišji od 56 decibelov, pa tudi ne glasnejši od 75 decibelov. To je približno tako glasno, kot zvok, ki ga oddaja električna zobna ščetka, pravijo pri podjetju Harman. Hkrati zvok ne sme biti monoton, temveč se mora med delovanjem sistema nekoliko spreminjati. Sistem mora delovati tudi pri vzvratni vožnji.

Novost je potrebna, saj električna vozila med vožnjo oddajajo zelo malo zvoka, ki smo ga sicer vajeni od vozil z motorjem na notranje zgorevanje. To zna biti še posebej nevarno v mestnem prometu, na prehodih za pešce ... Tako so pred nekaj leti izvedli raziskavo, ki je pokazala hitro naraščanje števila nesreč pešcev in električnih avtov, medtem ko so bile nesreče s klasičnimi avtomobili na rekordno nizkem nivoju.

Ker pravila dopuščajo svobodo proizvajalcem avtomobilov, obstoječa električna vozila že uporabljajo nekoliko različne pristope in zvoke, kar bo očitno tudi ena od lastnosti, po katerih bomo v prihodnosti ločevali med seboj električne avte. Zanimiva je na primer napoved znamke Mercedes-AMG, ki je za svoj EQC električni suv najela rokovsko skupino Linkin Park, naj jim proizvede primerne zvoke.

Pri Jaguarju pa so pri razvoju zvoka šli tako daleč, da njihov i-pace oddaja zvok, posebej prilagojen tudi za pse, ki so vodniki slepih vozil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Ivan Menard 09:57 02.julij 2019.

    Še dobro da obstajajo analize in izračuni, sicer inženirji in politiki še danes ne bi dojeli da so električni avtomobili za pešce in kolesarje zaradi neslišnosti veliko bolj nevarni. Ko bodo dojeli da so nekateri tudi pri 50km/h malo slišni ...prikaži več bo poškodovanih pešcev že toliko da bodo kar prepovedali elektična vozila.

  • Avatar vec
    vec 00:14 02.julij 2019.

    Kaj pa če bi ta jajca enostavno prepovedal, aja preveč je donosno, a dejansko ničvredna zadeva.

  • Teo Bunta 17:24 01.julij 2019.

    Ful pomembna novica. Pešci umirali kot muhe do sedaj. Posebej gluhi. Po peš coni itak ne smeš peljati več kot je hitrost pešca. 😂