Avto
1739 ogledov

Od kod izvirajo avtomobilska imena?

Avto znamke Žurnal24 main
Verjetno vas zna danes večina ljudi, ki niso poznavalci avtomobilov, našteti avtomobilske znamke, kot so Ferrari, Mercedes, BMW, Audi, Ford, Fiat ... Pa morda veste, od kod izvirajo njihova imena?

AUDI
August Horch (1868–1951) je leta 1899 v Köln-Ehrenfeldu ustanovil podjetje A. Horch & Cie. Prve avtomobile so v podjetju razvili v začetku leta 1901. Tovarna se je že naslednje leto preselila v Reichenbach. Hiter razvoj je bil vzrok za novo lokacijo in novo ime. Leta 1904 so v mestu Zwickau ustanovili podjetje Motorwagen-Werke AG. Leta 1909 sta se August Horch in upravni odbor sprla, zato je Horch zapustil podjetje, ki ga je ustanovil. Istega leta je v istem kraju na noge postavil novo podjetje Horch Automobil-Werke GmbH, vendar pa je moral že kmalu izbrati novo ime. Audiwerke GmbH je ime, ki ga poznamo od leta 1910 in ki še danes predstavlja spoštovano in prestižno ime v svetu avtomobilizma.

BMW
Ime BMW sega v leto 1917, ko se je nekdanje podjetje "Rapp-Motorenwerke" preimenovalo v "Bayerische Motoren Werke". Nemški urad za patente jim je kmalu odobril zaščitni znak belo-modre barve, kot je obarvana bavarska zastava.

CITROËN
Andre Citroën je skupaj z dvema prijateljema, tehnikoma Jacquesom Hinstinom in Andreom Boasom, podjetje Citröen ustanovil davnega leta 1919. Začeli so v majhni delavnici, kmalu potem pa odprli tovarno v Grenelleu. Citroën je danes eden od velike trojice francoskih proizvajalcev avtomobilov.

DAIMLER
Gottlieb Daimler (1834–1900) je oblikoval prvi štiritaktni motor z notranjim izgorevanjem ter leta 1890 ustanovil podjetje Daimler Motoren Gesellschaft. Kasneje je bil ustanovljen britanski Daimler, ki je imel licenco na Daimlerjeve motorje.

FERRARI
Italijanski športni voznik Enzo Ferrari je z izdelavo avtomobilov začel leta 1930. Vse ostalo je zgodovina.

FIAT
Podjetje "Fabbrica Italiana Automobili Torino" je leta 1899 utemeljil Giovanni Agnelli, njegova družina pa še danes vodi italijanskega avtomobilističnega giganta.

FORD
Henry Ford (1863–1947) je leta 1901 na noge postavil podjetje "Henry Ford Company", ki se je dve leti kasneje preimenovalo v "Ford Motor Company".

HONDA
Japonec Soichiro Honda (1906–1991) je bil mehanik, ki je leta 1948 ustanovil podjetje Honda. Podjetje je najprej proizvajalo le motocikle, prvi avtomobili pa so iz tovarne zapeljali leta 1964.

JAGUAR
Leta 1922 sta v angleškem Blackpoolu dva mlada motociklistična zanesenjaka, William Lyons in William Walmsley, ustanovila podjetje Swallow Sidecar Company za proizvodnjo prikolic za motocikle. Leta 1926 je bil proizveden mali austin seven, "narodni avtomobil". Od takrat naprej je podjetje nosilo ime "Swallow Sidecar and Coachbuilding Co." ter se preselilo v večje proizvodne pogone. Začeli so izdelovati konstrukcije za Morris, Fiat, Wolseley, Swift in Standard. Ime Jaguar je prvič omenjeno leta 1935.

MERCEDES
Avstro-ogrski konzul v Franciji je bil Emil Jellinek, ki je imel pravice za prodajo avtomobilov z oznako Daimler v Avstriji, Franciji, ZDA in na Madžarskem. Mercedes je ime njegovega podjetja in njegove hčerke, ki je bila hkrati prodajalka Daimlerjevih vozil. Leta 1902 je Daimler registriral ime Mercedes.

OPEL
Leta 1899 je Adam Opel podpisal pogodbo s Fridrichom Lutzmannom iz Desaua in začel proizvodnjo v mestu Anhalt v Nemčiji. Opel brothers (Adamovi otroci) so sodelovali z Lutzmannom, avtomobile pa proizvajali v Rüsselsheimu.

PEUGEOT
Peugeot je tradicionalni družinski posel, ki že generacije razvija svoj posel v tesnem stiku z razvojem tehnologije. Družina Peugeot je v začetku proizvajala šivalne stroje, ure, vrtne garniture, kolesa, tricikle, gramofone ... Armand Peugeot (1849–1915) je v mestu Audincourt utemeljil "Société Anonyme des Automobiles Peugeot", kjer so tudi začeli proizvajati vozila z logotipom slavnega leva.

SAAB
"Svenska Airplane Aktiebolaget" je nastala leta 1937. Prvotno so za potrebe Nemčije proizvajali letala. SAAB je s proizvodnjo avtomobilov začel leta 1944. Prvi testni avtomobil 92.001, kasneje poimenovan "Ur-Saaben", je bil dokončan leta 1946. Odločitev o začetku serijske proizvodnje je bila sprejeta leto kasneje.

TOYOTA
Sakichi Toyoda (1894–1952) je leta 1926 formiral podjetje "Toyota Automatic Loom Works Ltd.". Njegov sin Kiichiro Toyoda je leta 1935 začel proizvajati avtomobile, ime podjetja pa spremenil v Toyota Motor Company.

VOLKSWAGEN
Nemški prevod za ljudski avtomobil.

VOLVO
Leta 1925 sta podjetje Volvo ustanovila Gustaf Larson in Assar Gabrielson. Volvo je latinsko ime za "vozim se, kotalim se …" Podjetje je namreč najprej proizvajalo ležaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.