Avto
1111 ogledov

Odpravljena velika pomanjkljivost zračnih blazin

Honda
Zračne blazine so ob varnostnih pasovih še vedno eden najbolj pomembnih elementov pasivne zaščite potnikov. In Honda ima novo rešitev, ki bo varnost ob trku še dodatno izboljšala. "Bejzbol" zračno blazino.

Nova vrsta Hondinih zračnih blazin deluje na principu treh napihljivih komor. Ta zasnova preprečuje zdrs glave z varnostne blazine. Acura TLX bo prva, v katero bodo pri japonskem proizvajalcu avtomobilov vgradili inovativno zračno blazino, ki po obliki spominja na rokavice, ki e uporabljajo pri bejzbolu.

Pešec končno! Avto Prva zračna blazina za pešce

Napredek na področju zračnih blazin je viden iz leta v leto, a se število zračnih blazin v avtomobilu bistveno ne spreminja. Dobili smo sicer zračne blazine za primer trka s pešcem, tudi napihljive zračne blazine, vgrajene v varnostni pas, ali pa blazino, ki preprečuje trk z glavama potnikov, ki sedita spredaj. Zdi se, kot, da je njihov razvoj v senci sodobnih sistemov pomoči vozniku, ki imajo nalogo, da v celoti preprečijo vplive ali jih vsaj ublažijo, zastal. Vendar pa pri Hondi menijo, da je zračna blazina še vedno eden ključnih sistemov varnosti v vozilih in jo izboljšujejo še naprej.

ADAC test Zračna blazina Avto Zračna blazina najboljša tudi za motoriste

Pomanjklivost zračnih blazin

Nova zračna blazina ima nalogo odpraviti doslej največjo pomanjkljivost zračnih blazin, to je, da lahko poškodujejo pri določenih vrstah trkov voznika oziroma potnika tudi poškodujejo. Tipični primeri so bočni trki avtomobilov ali trki z majhnim prekrivanjem, kadar obstaja velika nevarnost, da bo glava pod vplivom bočnih sil zdrsnila z varnostne blazine, stranski deli telesa pa bodo utrpeli naknadne udarce. Nenadzorovano gibanje glave je nevarno tudi za vrat in hrbet. Takšni primeri se lahko končajo celo z usodnimi posledicami za potnike v avtomobilih.

Sredinska zračna blazina NOVA ZRAČNA BLAZINA Avto Zračna blazina bo preprečila trke z glavami drug ob drugo

Nova Hondina zračna blazina ima zato do tri ločene komore. Glavna ima funkcijo klasične sprednje varnostne blazine, dve stranski pa ustvarjata nova zaščitna območja, ki segata preko obrisa osrednjega dela. Stranske komore lahko v kritičnem času držijo glavo v stabilnem položaju. Prav zato so se pri Hondi odločili za obliko rokavice za bejzbol. Poleg tega je nameščena ponjava, ki povezuje stranske komore zračne blazine, ki najprej zajame glavo in preprečuje dodatne sile na obraz.

 | Avtor: Honda Honda

Nesreča Zračne blazine Avto Katera zračna blazina povzroči največ gmotne škode

Pri japonskem proizvajalcu dopuščajo, da bo nova zračna blazina mesto našla tudi v evropskih modelih. Honda je bila sicer ena od pionirk pri uvedbi zračnih blazin. Sprednje varnostne blazine so bile standardno v vseh modelih uvedene že leta 1994.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.