Avto
56543 ogledov

Odslej boste na cestah lahko videli novo oznako tablic

Registrska označba Profimedia
Ena od evropskih držav je na registrskih tablicah spremenila svojo identifikacijsko oznako. Videli jih bomo tudi pri nas.

Obdobje po Brexitu je za britanske voznike naporno, kar se vidi v zadnjih dneh zaradi krize z dobavo goriva. Zdaj pa jih čaka še novost pri oznakah vozil.

Doslej so vozniki iz Združenega kraljestva lahko še prišli na celino, če so imeli na registrski tablici modro oznako GB (Great Britain) ali pa dodatno belo nalepko GB.

Po novem pa oznaka GB na tujih cestah ne velja več za uradno oznako Združenega kraljestva, saj je država junija letos pri Združenih narodih za državno identiteto v skladu z Dunajsko konvencijo registriralo novo oznako UK. 

Po novem ima britanska tablica na levem robu oznako UK, nekdanji krog zvezd kot simbol EU pa je nadomestila britanska zastava. V prodaji so tudi uradne nalepke, s katerimi je mogoče "preurediti" stare oznake, poroča The Sun.

In zdaj morajo imeti vsi avtomobili z britanskimi tablicami, ki se želijo voziti po evropskih cestah, bodisi tablice z že novo oznako ali pa dodatno nalepko UK. V Španiji, na Cipru in Malti so že sporočili, da bodo od prišlekov zahtevali obvezno belo nalepko. Na Irskem pa pravijo, da bodo v državo spuščali tudi vozila s starimi oznakami.

Večini Britancev sicer ne bo mar, saj z vozili ne zapuščajo Otoka. Novost je najbolj pomembna za prevozniška podjetja in prebivalce Severne Irske.

Zakaj tak zaplet glede "GB" in "UK"?

GB je oznaka za Veliko Britanijo, v katero so vključene Anglija, Wales in Škotska, ne vključuje pa Severne Irske. Pravilni naziv za državo je tako Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Tak naziv, oziroma skrajšano "Združeno kraljestvo", je v zadnjem času nadomestil nekdaj splošno uporabljeno zvezo Velika Britanija.

Ena od novosti pa je tudi, da so v Veliki Britaniji prepovedali uporabo 3D oz. 4D efektov na novih tablicah, česar pri nas sploh še ne poznamo. Tablice morajo biti po novem striktno dvotonske. Razlog je lažje razpoznavanje s sistemi ANPR.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • sam1 10:35 02.oktober 2021.

    GB-Garfield Brothers......