Avto
15344 ogledov

Zato imajo nemški avti omejeno hitrost na največ 250 km/h

Pospeševanje mercedesa S63 AMG Youtube
Zagotovo ste se vprašali, kje je razlog, da imajo tudi top modeli Audija, BMW in Mercedesa pogosto največjo hitrost omejeno na 250 km/h, čeprav prav njihova avtocesta na določenih odsekih omogoča vožnjo z neomejeno hitrostjo? Razkrivamo vzrok.

"Gentlemen agreement" je naziv dogovora med upravami treh vodečih nemških premium proizvajalcev vozil. Sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja so ugotovili, da bodo porabili preveč denarja, če bodo med seboj tekmovali, kateri avtomobilom bo najhitrejši, pri čemer so želeli zagotoviti največjo možno varnost svojih vozil. 

La Rambla Napad v Barceloni Svet Kamera ujela, s kakšno hitrostjo je brzel kombi

Strinjali so se, da postavijo omejitev na 250 km/h. To je bila kompromisna odločitev med hitrostjo in varnostjo. S tem so kupcem povedali, tukaj imate avtomobil in z njim dirkajte po Autobahnu, kolikor želite, a ne hitreje od 250 km/h. S tem so hkrati nekako prepričali nemške oblasti, da ne izglasujejo omejitve hitrosti na avtocesti.

sekcijsko merjenje hitrosti Pozor Slovenija Dars do poletja z novim sistemom za merjenje hitrosti

Dogovor bledi

Prvi je leta 1987 dogovor sprejel BMW, ko je predstavil serijo 7 E32 z motorjem V12. Kmalu sta mu sledila tudi Audi in Mercedes-Benz. Pri Porscheju so dogovor odklonili s pojasnilom, da proizvajajo športne avtomobile, ki morajo imeti čim boljše vozne karakteristike.

Avocesta Znižanje hitrosti Avto Mimo Kranja, Maribora in Celja pozimi omejitev hitrosti

Zadnja leta Gentlemen agreement počasi izgublja na pomenu. Audijeve RS izvedenke, pa BMW M in Mercedesovi AMG avtomobili s t. i. performance paketi, močno dvigujejo največje hitrosti nad 250 km/h in se bolj približujejo meji 300 km/h. V prid tej odločitvi nemška premium trojka razlaga, da so v zadnjih 30 letih avtomobili napredovali tako glede aktivne kot pasivne varnosti, zato pri svojih vozilih tudi večajo največje hitrosti.

Cestna grbina Avto Kaj povzroči vožnja prek grbin pri visoki hitrosti
Komentarjev 6
  • wolf.ata 11:51 16.december 2017.

    delno imaš prav,gre pa tudi pri nas na ravnih odsekih do 299 km/h brez problema z avtom,kot z motorjem,(preizkušeno pred 15 leti),problem pa je gost promet zadnjih par let (kamioni) in res ne gre nikamor in je najbolj varna vožnja ...prikaži veča 120-130 km/h,lahko pa bi bilo omejeno na 140 km/h,da bi se cesta hitreje sprostila,avti so pa varnejši kot pred leti,emisije in onesnaževanje je pa itak delo zelenih in okoljevarstvenikov,problem so letalski promet in Kitajska,Indija ter nerazvite države

  • evelux 10:51 16.december 2017.

    Vozila pri nas bi bila lahko omejena na največ 130 km/h saj več tako al tako ni možno pri nas vozit. Mladim voznikom pa največ na 70 km/h in prav tako vozila za mlade voznike pod 90 KM