Slovenija
6885 ogledov

Dars do poletja z novim sistemom za merjenje hitrosti

sekcijsko merjenje hitrosti
1/5
Saša Despot
Po novem na štajerski avtocesti.

Po okvari ene od kamer sistema merjenja povprečne hitrosti vožnje na odseku štajerske avtoceste čez Trojane, je Dars pripravil razpisno dokumentacijo za novo tovrstno opremo, ki jo bodo predvidoma namestili do poletja, so sporočili iz družbe.

Pilotni sistem se je do sedaj namreč izkazal za dobrega pri umirjanju prometa in povečanju varnosti.

Podjetje Intermatic je, kot dobavitelj opreme proizvajalca iz Velike Britanije, sistem merjenja povprečen hitrosti Darsu in policiji ponudilo v začasno uporabo. Minuli konec tedna pa so po okvari ene od kamer sistem odstranili in ga ne bodo vnovič namestili.

slovenija 17.10.12. radarji v mariboru, hitrost, cesta, mesto, nocni promet, luc Iz ferrarija v fička Avto To želijo narediti z zloglasnimi mariborskimi radarji Darsov nadzorni sistem za elektronsko cestninjenje Novi portali Avto Zakaj na novih Darsovih portalih ne boste nikoli videli radarja?

Tako Dars objavo javnega razpisa načrtuje predvidoma do konca tega meseca. Z objavo pa bodo v razpisni dokumentaciji razvidni tudi avtocestni odseki, na katerih se bodo namestili novi sistemi merjenja povprečne hitrosti.

Nov sistem bo predvidoma nameščen do začetka poletja 2018 in bo zaobjel vse štiri predore na odseku med Vranskim in Blagovico ter obe smerni vozišči avtoceste, proti Ljubljani in proti Mariboru. Dosedanji sistem je bil namreč omejen le na smerno vozišče avtoceste proti Ljubljani, v predorih Trojane in Podmilj.

Na seznamu odsekov, kjer bo tak sistem imel velik pozitiven vpliv na varen potek prometa, so sicer posamezni odseki štajerske, primorske in dolenjske avtoceste.

Pilotni sistem merjenja povprečne hitrosti vožnje na tem odseku štajerske avtoceste je na prometno varnost vsekakor vplival pozitivno, so prepričani na Darsu. Povprečna hitrost, s katero vozniki vozijo na tem odseku, je padla, ni pa se tudi povečalo število voznikov, ki so jo bistveno prekoračevali pred uvedbo sistema.

Radar Radar v LJ Avto Zakaj so nove škatle za radar drugačne?

Analize hitrosti pred postavitvijo sistema so namreč pokazale, da je kar nekaj voznikov peljalo skozi predore s hitrostjo več kot 150 kilometrov na uro, nekateri pa so celo presegali 200 kilometrov na uro. Glede na stanje pred namestitvijo sistema, ko je hitrost 110 kilometrov na uro prekoračilo 30 odstotkov vseh vozil, predstavlja sedanje stanje bistveno izboljšanje.

Uporabnike avtocest pa na Darsu še vedno pozivajo, naj še naprej spoštujejo predpisano hitrost oziroma vožnjo prilagodijo razmeram na avtocesti. Hitrost je namreč eden od poglavitnih faktorjev, ki vplivajo na varen potek prometa. Neprilagojena hitrost je pogost vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, katerih reševanje terja zapore cest in posledično dolge zastoje, so še zapisali v družbi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Avatar čavez
  čavez 19:01 22.oktober 2017.

  Žurnalček se mi je zdel da na mitnicah vidim idiota ki teče pred avtomobilom na vrvici pa nisem vedu da si to ti.

 • Žurnalček 14:19 22.oktober 2017.

  Dars je raspisal natečaj za najcemejšega ponudnika !!!! Ej vi tam gor v zarjaveli bajti ,a se zavedate , da ena nesreča stane 100.000 € in več , lahko vam pa tudi tunel zgori , vi boste sedaj čakali pol ...prikaži več leta za razliko v ceni 200.000 € ! Po zakonu o skrbnem gospodarjenju , ste zreli za takošnjo odstavitev !! MB in CE pa šibajo po tem delu , da mi je nerodno ,ker padajo tako mimo mene , kot da jaz ne znam voziti !

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 10:30 22.oktober 2017.

  Vam se sploh ne gre za življenja državljanov! Vam je glavna skrb kako nakasirati največ denarja!! Avtoceste so nepretočne čaka se v kolonah zaradi zapor se pa nemoteno kasira za AC pa čeravno se vozimo po njih po polžje!! Sram ...prikaži več me je,da sem državljan države v kateri se pod izgovorom varnosti KRADE denar poštenim DAVLOPLAČEVALCEM!

Sorodne novice