Avto
32 ogledov

Oplov najčistejši dizel doslej

Oplov 1,6-litrski turbodizel Opel
Opel bo v Ženevi predstavil svoj najčistejši dizel doslej. 1.6-litrski CDTI Ecotec v povprečju na 100 kilometrov porabi 4,1-litra dizla v zrak pa izpusti 109 gramov CO2 na prevoženi kilometer. Na trg ga bo Opel poslal že letos spomladi.

Novi dizelski agregat bo Opel v Ženevi predstavil v svojem družinskem enoprostorcu zafira tourer. Motor je najčistejši dizel v Oplovi zgodovini. S pomočjo Oplove tehnologije SCR (selective catalytic reduction) »BlueInjection«, pa zadostuje merilom sestave izpušnih plinov Euro 6, ki bodo stopila v veljavo v prihodnjih letih.

1,6-litrski agregat razpolaga s 100 kilovati moči (136 KM) in najvišjim navorom 320 Nm. Tovarniško izmerjena poraba je 4,1 l/100 km, povprečni izpust pa 109 g CO2/km. Najvišja hitrost je 193 km/h.

Opel zafira tourer | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Z nadzorom zgorevanja v zaprtem krogu in blokom iz aluminija bo novi dizelski motor od letošnjega avtomobilskega salona v Ženevi nadomestil obstoječi 1,7-litrski motor in nekatere izvedbe dvolitrskega motorja manjših zmogljivosti v zafiri tourer. Ob nižji porabi in emisijah, so bili poglavitni razvojni cilji motorja dušenje hrupa, tresljajev in robustnosti. Kot osnova sta bili za ciljno največjo moč in navor postavljeni vrednosti 100 kW (136 KM) in 320 Nm. V primerjavi s prejšnjim rodom 1,7-litrskega motorja je to predstavljalo 4,4, oziroma 6,6-odstotno povečanje. Glede na primerljivo zmogljiv dvolitrski dizel v zafiri tourer je ob tem poraba motorja 1.6 CDTI nove generacije manjša za deset odstotkov.

Manjšo porabo goriva omogoča Oplova tehnologija selektivnega redukcijskega katalizatorja SCR “BlueInjection”. Sistem naknadnega čiščenja dizelskih izpušnih plinov deluje z neškodljivo tekočino AdBlue®, sestavljeno iz ureje in vode, vbrizgano v izpušne pline. Tekočina se v procesu pretvori v amonijak, ki predstavlja katalitsko osnovo. Z njo reagirajo dušikovi oksidi (NOx), ki se v katalizatorju selektivno reducirajo v dušik in vodo.

Komentarjev 2
  • trimix 05:12 26.februar 2013.

    a mi kdo lahko pove kaj je to "nadzor zgorevanja v zaprtem krogu" ?;-)

  • pikijakob 21:48 23.februar 2013.

    ampak bo še vedno v avtu kuril 7 litrov....