Avto
23065 ogledov

Opozorila za Evropo na primeru Nizozemske: To se bo zgodilo z novimi avtomobili

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon Profimedia
Nizozemska je laboratorij za tisto, kar ogroža celotno Evropo. Pretiran pritisk na elektromobilnost lahko vodi do kolapsa prodaje novih avtomobilov.

Nizozemski avtomobilski trg je že dlje časa pod drobnogledom. Čeprav je Nizozemski avtomobilski trg majhen, pa tudi v takem obsegu prikazuje, kaj se lahko zgodi po vsej Evropi.

Tamkajšnji politiki so goreči zagovorniki elektromobilnosti. Leta 2030 želijo prepovedati prodajo bencinskih in dizelskih gospodarskih vozil. Nizozemska je določila pravila, ki zelo vplivajo na odločitve potrošnikov pri nakupu avtomobila. Po eni strani skušajo s subvencijami in davčnimi olajšavami povečati prodajo električnih avtomobilov, po drugi strani pa čim manj ogroziti nakup vozil z motorji z notranjim zgorevanjem.

Električni avto, e-avto "Čez noč" Avto "Čez noč" so se električni avtomobili čudežno pocenili

Novi avtomobili so za Nizozemce postali predragi

A bencinski in dizelski avtomobili so na Nizozemskem izjemno dragi, tudi lastništvo je zelo drago. Cena litra 95-oktanskega bencina je že skoraj dva evra. Poleg tega morajo lastniki avtomobilov s termičnimi motorji plačati davek glede na stopnjo izpusta CO2. Primer: osmo generacijo VW golfa na Nizozemskem lahko kupite v različici z bencinskim motorjem 1,5 TSI (110 kW) in z opremo life, ki je ena izmed osnovnih oprem, in sicer za 29.136 evrov. K temu morate dodati davek za registracijo v višini 3.278 evrov. In čeprav ta avtomobil proizvede nizkih 108 gramov CO2 na kilometer, se Nizozemcem to zdi še vedno preveč. Zato so lastniki teh avtomobilov vsak mesec "kaznovani" s pristojbino v višini 269 evrov, gre za neke vrste cestno takso.

Nakup avtomobila | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Rabljeni avto Nova resničnost: Avto Nova resničnost: rabljenim avtomobilom močno poskočila cena

Na drugi strani država ob nakupu električnega VW ID.3 za 37.990 evrov omogoča brezplačno registracijo in prispevala tudi 4.000 evrov k nakupu. Cestnina je v primeru nakupa električnega vozila "le" 122 evrov na mesec. V takih okoliščinah so se cene električnih in bencinskih avtomobilov skoraj izenačile, skupni imenovalec tako električnim kot bencinskim in dizelskim avtomobilom pa je, da so vsi sorazmerno dragi.

Logično je, da se Nizozemci izogibajo nakupu novih avtomobilov. To je razvidno tudi iz podatkov analitičnega podjetja JATO Dynamics. V prvi polovici leta je bilo na Nizozemskem prodanih le 163.000 avtomobilov, lani v enakem obdobju pa 359.000. Je to rezultat pandemije covid-19? Ne, saj so še pred leti na Nizozemskem registrirali okoli 600.000 novih vozil.

Dacia Sandero Presenečenje Avto Presenečenje: Avto, ki najbolje ohranja vrednost

Vozila kupujejo v tujini

Nizozemci raje uvažajo rabljena vozila iz tujine, pa, čeprav je bila Nizozemska še ne tako dolgo nazaj med največjimi izvoznicami rabljenih vozil. V prvi polovici leta so na Nizozemsko uvozili 142.714 vozil, kažejo podatki združenja trgovcev RAI, zato letos pričakujejo nov rekord.

Rabljeni avto | Avtor: Epa Epa

Hkrati Nizozemce zanimajo predvsem novejši, mlajši modeli. Največ uvoženih vozil je bilo z bencinskim motorjem, natanko 110.749. Zanimivo je, da se je povečal tudi uvoz dizlov.
Čeprav se na Nizozemsko uvažajo razmeroma mladi avtomobili z novejšimi emisijskimi standardi, pa bo zaradi povečanja uvoza rabljenih vozil doseganje ciljev glede emisij z upadajočim deležem prodaje novih avtomobilov to velik izziv za Nizozemsko.

Rezervni deli sklopka Zgolj z oznako Avto Ogromno Slovencev se opeče zaradi embalaže

"Zaradi visokih cen novih avtomobilov na Nizozemskem se veliko ljudi raje odloči za uvoz malo rabljenega avtomobila iz tujine, kjer je tudi večja izbira," pravi Floris Liebrand iz združenja RAI. "To je sramota, saj bi bilo treba nizozemski vozni park pomladiti. Vlada mora zato zagotoviti, da bodo novi avtomobili privlačni za potrošnike,« Liebranda povzema nizozemski spletni portal Nu.

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 15:13 29.avgust 2021.

    kaj pa bo nizozemcu čez par let avto..nizozemska se je odločila da zemljo ukradeno morju vrne morju nazaj in da bodo hiše delali dejansko na vodi, in bodo res kopija benetk, samo še svoje gondole morajo si izmislit.. avto..stran vržen ...prikaži več denar.. stara kripa za par let za par centov, pa šrudirat kakšen čoln si nabavt.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 12:19 29.avgust 2021.

    Vseeno bolje kot pri nas, ko sicer lahko normalno kupiš avto, ne moreš pa spodobnega prostora za živet.