Avto
25 ogledov

Otroka vozila na zadnji polici v avtu

otrok v avtu Policijska uprava Kranj
Kranjski policisti so na gorenjski avtocesti ustavili nemško voznico, ki je otroka v avtomobilu prevažala na zadnji polici. Starši, znate otroka pripraviti na daljšo pot?

Triinštiridesetletna voznica VW passata iz Nemčije je v soboto zvečer na gorenjski avtocesti otroka v avtu prevažala na zadnji polici, zato so jo v Podbrezjah pri Kranju ustavili kranjski policisti. Izdali so ji plačilni nalog z globo v višini 120 evrov in ji nadaljnjo vožnjo dovolili šele, ko je zagotovila, da je bil otrok ustrezno pripet z varnostnim pasom.

Če bi uporabljali pasove, bi bilo 40 odstotkov manj žrtev

Policisti so ob tem opozorili, da bi se morala voznica zavedati tveganj svojega nevarnega početja, "pa se jih ni".

Menijo tudi, da ni vedela, da lahko odrasel človek z močjo rok in nog zadrži težo telesa le ob trku do hitrosti sedem kilometrov na uro (km/h), če človek leži, pa sploh nima možnosti, da bi se kakorkoli zadržal. "Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli deset metrov globoko, medtem ko pri večjih hitrostih ta sila skokovito narašča, voznica pa je vozila kar 130 km/h," so opozorili na kranjski policijski upravi in dodali, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove: "Zato je uporaba varnostnega pasu in zadrževalnih sistemov obvezna!"

Ali veste, da je vašemu otroku neudobno?

Pot na dopust je za otroke lahko še precej bolj stresna in naporna kot za starše, a ti na to prepogosto pozabljajo in se nanjo preslabo pripravijo. "Predvsem moramo izbrati kar najbolj ugoden čas potovanja, nikakor pa ne v najhujši vročini," svetuje Klemen Hren iz AMZS.

Odvisno od cilja tako svetuje odhod od doma ponoči ali zelo zgodaj zjutraj, saj bodo potniki takrat najlažje prenašali vožnjo, otroci bodo lahko velik del poti še tudi prespali. Seveda pa mora biti tudi voznik spočit. "Potrebno je poskrbeti za primerno pijačo in hrano, zelo pomembna je tudi pravilna nastavitev klimatske naprave, da otrok ne zebe, na drugi strani pa je potrebno upoštevati, da je otrok v otroškem sedežu precej manj mobilen kot odrasli in se zaradi stika s sedežem zato začne precej hitreje potiti. Pogostejši postanki so zato nujni, izberite večja avtocestna postajališča, ki imajo praviloma tudi otroška igrala, na katerih se lahko otrok izdatno razgiba."

DVD, PSP, iPad - da ali ne?

Debata o tem, ali otroku v avtomobilu dovoliti uporabo elektronskih naprav, je ostra. Z zdravstvenega in razvojnega stališča je odločitev o tem na strani staršev, Hren pa opozarja, da mora biti DVD predvajalnik ali tablica v vsakem primeru trdno pritrjena, denimo v naslonjalo prednjega sedeža. V primeru zaviranja v sili namreč nepričvrščen predmet take mase postane za potnike zelo nevaren leteči projektil.

Komentarjev 1
  • Stolp 13:24 29.julij 2013.

    Tale definitivno ni bila nemka!